Екологічна катастрофа на Луганщині

Дата: 19.07.2022 10:43
Кількість переглядів: 288

На Луганщині під час бойових дій постраждало 28 тис.га лісів, переважно хвойних. Найбільш постраждали ліси довкола міст Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна. 

За час війни було пошкоджено не менше 70% лісових насаджень Старокраснянського лісництва та не меньше 60% лісових насаджень Боровеньківського лісництва. Не менше половину лісів було втрачено в Сєвєродонецькому, Боровському та Бобровському лісництвах Сєвєродонецького ДЛМГ, Кудряшовському лісництву Кремінського ДЛМГ та Капітановському лісництві Новоайдарського ДЛМГ. Також суттєвої шкоди нанесено флорі національного парку «Кремінські ліси».

Моніторинг лісових пожеж відслідковувався за даними ресурсу firms.modaps.eosdis.nasa.gov, враховуючи кількість та масштаб загорянь у лісових масивах. Наприклад, результати, наведені на малюнку нижче за тиждень з 8 по 15 червня, свідчать про велику кількість пожеж, які охоплювали більше половини площі у Старокраснянському та Боровеньківському лісництвах Кремінського ДЛМГ.

Фото без опису

При обстрілах міст Луганської області руйнувалися чи зазнавали пошкоджень житлові будинки та об’єкти соціальної інфраструктури, і водночас знищувались зелені насадження, включаючи дерева.

Фото без опису

Інша проблема - це забруднення території Луганської області в наслідок обстрілів промислових підприємств

В містах Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ є великі промислові зони, у яких розташовані чи колись були розташовані великі хімічні підприємства. На частині таких підприємств є залишки продукції чи сировини. І якщо ємності з хімічними речовинами пошкодити, то потрапляють в атмосферу, загоряться чи вибухнуть. Крім того, ґрунт на таких промислових майданчиках звичайно забруднений хімікатами, і пил, що створюється під час вибухів боєзапасів, буде містити такі речовини. А дим від пожеж – їх залишки.

Щодо залишків продукції та сировини – найбільш небезпечними є завод «Зоря» у Рубіжному, який виготовляє вибухові суміші (промислову вибухівку) на основі селітри (амоніли та амонали, їхні аналоги) та Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», яке випускає аміак, азотну кислоту, аміачну селітру, карбамід та рідкі добрива.

У березні та квітні тривалим обстрілам піддавалася територія колишнього рубіжанського заводу «Барвник», через що в атмосферу міста з пилом та димом потрапляли шкідливі хімічні речовини. Таки як ароматичні вуглеводні, їхні похідні тощо.

Фото без опису

У найближчі роки міста Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінну очікує суттєва зміна клімату. Оскільки ці населені пункти тепер позбавлені комфортного оточення штучними лісами, то навколо них відтворюється придонцова степова пустеля. З ймовірними пиловими бурями.

За матеріалами Сєвєродонецької міської екологічної асоціації "Зелений світ" та правозахісної організації "Екологія Право Людина" http://epl.org.ua/
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора