28 липня Україна вперше відзначає День української державності

Дата: 28.07.2022 09:45
Кількість переглядів: 182

Фото без опису
Україна сьогодні, 28 липня, вперше відзначає День української державності. Запровадити нове державне свято, яке відзначатиметься у день хрещення Київської Русі-України 28 липня, запропонував у 2021 році президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня незалежності України і затвердив відповідний указ.

Точкою відліку української державності вважається рік заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначатиметься у день розквіту української державності – у день хрещення Київської Русі.

Президент України Володимир Зеленський напередодні привітав громадян зі святом:

"День Української Державності затверджуватиме зв'язок українців, які мешкають зараз, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років досвіду українців у державотворенні, нашій культурі, нашій самобутності, українському характері. Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей, у боях, навіть просто у розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути та зрозуміти приклади таких самих характерів, але сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя, і, найголовніше, – ставлення до України та до ворога. Лише ті, хто зовсім не знає правди історії і зовсім не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за сторіччя. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало неодноразово.", – заявив президент.

Президент наголосив, що Україна – самостійна, вільна та неподільна держава. І буде такою завжди! 

В Українському інституті національної пам’яті вважають, що День української державності стане важливою складовою нашої культури.

Вітаємо зі святом!
Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора