Компанія Мікрохім з Рубіжного трансформує бізнес в умовах війни

Дата: 25.08.2022 09:43
Кількість переглядів: 302


Мікрохім — ровесниця незалежності України, торік відзначила своє 30-річчя. Препарати компанії представлені у сфері кардіології, неврології, гастроентерології та ортопедії.

Весь цей час Мікрохім працювала у місті Рубіжному, яке нині опинилося під окупацією. Про те, як вдалося зберегти компанію і надалі розвивати бізнес в умовах війни – наша розмова з виконавчим директором компанії Климом Тимко.

З чого починалась історія Мікрохім?

– У 1991 році компанія починала свою діяльність з випуску малотоннажних технологічно складних активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), таких як нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат, для твердих і рідких лікарських форм. У 2000 році випустила перші вітчизняні препарати ізосорбіду динітрату та нітрогліцерину у спреєвій формі «Ізо- Мік», «Нітро-Мік». А вже у 2012-2013 році ми були лідерами національного бізнес-рейтингу «Експортер року» та «Імпортер року». У 2018 зареєстрували перший вітчизняний препарат для лікування легеневої артеріальної гіпертензії.

Пізніше ми, як єдиний український виробник цього генерика, заявили про готовність безкоштовно надати допомогу у вигляді спеціалізованих лікарських засобів усім хворим на легеневу артеріальну гіпертензію і запустили програму передачі препарату в медзаклади.

У портфелі Мікрохім переважна більшість рецептурних препаратів із високим рівнем доказовості. У 2020 році компанія стала лідером за кількістю проведених досліджень біоеквівалентності в Україні.

Якими досягненнями може похвалитися компанія сьогодні? 

– Нині це виробник нітратів №1 в Україні. Мікрохім має найсучасніший, інновативний, збалансований та універсальний кардіопортфель серед українських виробників ліків. Маємо унікальні комбінації, які відтворили першими в Україні — найбільш повну лінійку препаратів на основі периндоприлу та валсартану, включаючи потрійні комбінації. Це дуже важливо в роботі лікарів для правильного підбору дозування у терапії артеріальної гіпертензії (від початку захворювання до резистентної АГ).

На долю компанії випало чимало випробувань, пов’язаних з воєнними діями на Луганщині.

– Геополітичне сусідство вже не вперше стає викликом для компанії. У 2014 році Мікрохім вже переживала окупацію, однак тоді інтенсивність та жорстокість бойових дій була значно меншою, тож колектив ні на мить не припиняв свою роботу, адаптуючись до ситуації. Той час загартував команду, дав нові усвідомлення та основу для формування життєстійкості у будь-яких умовах. Були певні труднощі з логістикою, але тоді період окупації був не дуже тривалим, тому критично не вплинув на виробничі процеси.

Нинішній рік видався складнішим? 

– Так, 24 лютого, з початком повномасштабного вторгнення, компанія вимушено призупинила свою роботу, а Рубіжне після важких боїв опинилося під тимчасовою окупацією. Однак, на мою думку, компанія показала справжній приклад життєстійкості, притаманний українському бізнесу.

Ми не здалися, а почали шукати рішення для збереження бізнесу та його подальшого розвитку. Повномасштабне вторгнення допомогло зрозуміти, що нині сценарій адаптації має бути іншим.

Більшість колективу евакуювалася на більш безпечні території України, і вже у березні Мікрохім почала активно працювати над зміною бізнес моделі.

Зараз ми робимо акцент на компетенціях команди в галузі розробки та реєстрації лікарських засобів та диверсифікуємо виробництво, тобто розширюємо перелік майданчиків для випуску наших ліків. Бізнесу такий підхід дає можливість продовжувати виробництво лікарських засобів, бути більш гнучкими, створювати умови для роботи над новими розробками та продуктами, здійснювати стратегічне планування та інвестувати у розвиток компанії. 

Які труднощі чи проблеми виникають наразі та як справляєтеся з ними? 

– Одна з проблем і нинішніх викликів — дефектура певних препаратів, технологію яких дуже важко відновити на інших виробничих майданчиках. Препарати «вимиваються» з ринку швидше, ніж просуваються деякі процеси. Крім того, ми почали паралельну роботу із виробниками в Україні та в країнах Європи. Однак Європа за своїм ритмом життя значно повільніша, ніж ми. Швидкість прийняття рішень, гнучкість — велика перевага українського ринку загалом. Втім, очікуємо, що вже в жовтні більшість процесів буде налагоджена.

Нещодавно Мікрохім потрапила в поле зору ЗМІ з повідомленнями про наявність біолабораторії на території виробництва, де начебто виготовлялися заборонені речовини. 

– Після окупації Рубіжного у травні 2022 року російські пропагандисти дійсно випустили сюжет, у якому в кращих традиціях фейків назвали наш завод «біологічною лабораторією». Емоційно це сприймати важко. Адже впродовж 30 років на цьому виробництві вибудовувалася історія та репутація компанії. Коли стикаєшся з такими абсурдними фейками – це і смішно, і сумно водночас. Але не варто зациклюватися на пропагандистській брехні, потрібно рухатися далі, щоб розвивати український фармацевтичний ринок, створювати якісні та доступні ліки для тих, хто цього дуже потребує.

Ми працюємо, і, як і більшість українського бізнесу, продовжуємо в міру своїх можливостей допомагати медичним закладам України та нашим Збройним силам. У цьому маємо велику підтримку польських партнерів та колег.

У чому полягає така співпраця?

– Разом з нашими партнерами ми передали гуманітарну допомогу та ліки для Миколаївського військового госпіталю, там постійно потрібні ліки, медичні інструменти тощо. Також передавали ліки в «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М.Д.Стражеска НАМН України». Оскільки це наш профільний напрям, звичайно, відчуваємо тут свою відповідальність. На початку війни передавали допомогу «Інституту психіатрії, неврології та наркології НАМНУ», у місті Харкові. Дуже важливо пам?ятати про такі медичні заклади, їм непросто у час війни і вони також потребують підтримки. 

Для ЗСУ передавали транспортні засоби, дрони, тактичний одяг, засоби зв?язку, ліки. Крім того, навесні деякі наші співробітники активно волонтерили, допомагали сортувати ліки в гуманітарних штабах, виїздили на прибирання в деокупованих містах Київщини. 

Над чим працюєте зараз, чи плануєте нові розробки? 

– Ми переконані, що найважливіше – це не матеріальний актив компанії, а інтелектуальний. Це люди, а також розробки, які створювалися роками. Мікрохім має власні компетенції, які вже найближчим часом підтвердить новими розробками на ринку лікарських засобів. Заплановані запуски нових брендів в кардіології та неврології, які не мають вітчизняних аналогів. 

Крім того, ми плануємо запуск лабораторії з розробки препаратів у Києві та клінічної лабораторії в Польщі — це дасть змогу продовжувати наукову діяльність, яка завжди була у центрі уваги компанії. 

У планах до кінця нинішнього року — декілька лончів. Із найближчих — у жовтні наш неврологічний портфель поповнить Контролфлекс (ін?єкційний міорелаксант для лікування гострих патологій хребта). Це буде перший вітчизняний генерик.

Нині дуже багато сил і часу витрачається на трансформацію бізнесу. Це питання налагодження глибинних процесів та функцій як всередині компанії, так і з зовнішніми партнерами.

Водночас бізнесу дуже важливо зберегти співробітників та залучити в роботі їхні найсильніші сторони, адже життєстійкість бізнесу – це передусім віра та системний рух уперед. 

Яка нині ситуація з кадрами, чи багато втратили при релокації бізнесу та внаслідок евакуації працівників?

– Ми втратили частину робочих місць, які були пов?язані з виробничими процесами, а разом з ними і людей. Проте частину колективу вдалося зберегти ? це люди, які працюють над розробкою та реєстрацією лікарських засобів, в маркетингу та продажах, операційний менеджмент. 

У зв’язку з новим статусом України як кандидата на членство в ЄС – чи плануєте виходити на світовий ринок? 

– Так, звичайно, це є в планах. Щонайперше важливо налагодити всі виробничі процеси, а вже наступний крок — вихід на європейський ринок. 

За матеріалами "thepharma.media"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора