До Дня фізичної культури і спорту України. Олександр Дорошенко – боєць по життю

Дата: 09.09.2022 11:39
Кількість переглядів: 318

Фото без опису

Наше місто Рубіжне славне свою спортивною історію. Яскравим представником Рубіжанського спортивного сузір’я є заслужений тренер України, майстер спорту України міжнародного класу, старший тренер збірної команди Луганської області, міжнародний інструктор, віце-президент «Української асоціації карате», директор Дитячо-юнацької спортивної школи №1 м.Рубіжне Олександр Дорошенко.

Займатися спортом Олександр почав ще з дитинства, спочатку спортивною гімнастикою, потім фехтуванням. У 1989 році, після того, як було знято заборону на зайняття карате, він прийшов в групу Генадія Лук’янова, який і став його провідником в цьому виді спорту. Після служби у збройних силах України, в 1994 році, продовжив тренування та почав брати активну участь у змаганнях. З 1996 року став працювати тренером у ДЮСШ комбінату спортивних споруджень ВАТ «Барвник» м.Рубіжне, одночасно вдосконалюючись як спортсмен. 2007 року закінчив Луганський педагогічний університет ім. Тараса Шевченка, факультет фізичного виховання та валеології.

За період з 1998 до 2010, неодноразово ставав призером та переможцем всеукраїнських та міжнародних змагань. Ось тільки невеликий перелік його спортивних досягнень, якими Олександр підносив прапор України на п’єдестал  перемоги:

2000 – бронзовий призер чемпіонату Євразії з карате,
2004, 2006 – переможець Кубку президента України,
2006 – бронзовий призер чемпіонату Європи (Донецьк),
2007 – полуфіналіст чемпіонату Світу в ката (Наха, Японія),
2010 – чемпіон Європи в куміте (Рамат-Ган, Ізраїль).

Активну спортивну діяльність Олександр багато років успішно поєднує з тренерською, підґрунтям якої є практичний досвід і глибокі теоретичні знання, розуміння дитячої, підліткової психології. Він виховав 5 майстрів спорту України, 2 майстрів спорту міжнародного класу, десятки спортсменів-розрядників, першим тренером багаторазової дефолімпійської чемпіонки Карини Янчук. Загалом, через його групи карате пройшли тисячі вихованців. Також Олександр Дорошенко був організатором безлічі літніх таборів, зборів, поїздок, семінарів та змагань, батьківських днів, які перетворилися на незвичайні театралізовано-спортивні дійства, в яких з однаковим задоволенням приймали участь діти, батьки, дідусі і бабусі, і звичайно, весь тренерський склад. 

А ще Олександр Дорошенко – талановитий художник. Маючи освіту живописця, він з ранньої молодості писав картини. Його роботи є в приватних колекціях Європи і Австралії. З 2010 року він активно співпрацює з музеєм м.Рубіжного, відділом мистецтв КЗ «Рубіжанська публічна бібліотека», бере участь у персональних та зведених художніх виставках. У 2014 Олександр отримав звання «Народний художник Луганщини».

«…Через призму картин Олександра Олеговича ми маємо можливість побачити глибокий сенс подій, що відбуваються в навколишньому світі, як в житті людини, так і у світі природи. Велике місце у творчості художника займає жанр природного пейзажу, тому що йому вдається занурюватися в процеси, що відбуваються в природі і тонко їх відчувати. Філософські міркування художника у живопису стосуються також давньої історії та витоків людства, дотику до головних святинь релігії. Саме це наводить на давні питання до себе: про своє місце у цьому світі, про ставлення до віри взагалі. Хоча митець не позбавлений і романтики, і у своїй творчості звертається до жанру натюрморту, бо може здивуватися простим речам та зайнятися пошуком краси у повсякденні.

Багато учасників презентації були щиро здивовані ще одній стороні таланту настільки різнобічної людини, яка знаходить час у своєму щільному графіку на заняття образотворчим мистецтвом, робить це професійно і має звання народного художника.

Творчість Олександра Олеговича відрізняється вмінням передачі всіх тонкощів помічених моментів, які він відображує в картинах і зупиняє час, розкриваючи перед нами красу та зміст внутрішнього світу людини, яка вміє все це побачити і відобразити»… (За матеріалами КЗ «Міський музей», підготованих до персональної виставки «Філософія простору», презентація якої відбулась 6 лютого 2022 року).

Вся колекція картин пана Олександра залишилась в приміщенні КЗ «Міський музей» м. Рубіжне, в окупації.

24 лютого обірвало мирний плин нашого життя, російська агресія понівечила, порушила наші долі, плани, мрії, здобутки, наші улюблені міста. Але боєць по життю, Дорошенко, незважаючи на всі незгоди, які супроводжують життя сотень тисяч українців, вимушених переселенців, продовжує боротись. Тренує, допомагає, консультує, поновлює обірвані зв’язки. Продовжує жити, так як і раніше – постійно в русі, з надією і вірою в Перемогу і повернення додому, до нашого рідного міста Рубіжне.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора