До Дня фізичної культури і спорту України. Почесний громадянин міста Рубіжне Микола Фоменко – 60 років у спорті

Дата: 10.09.2022 12:47
Кількість переглядів: 377

Фото без опису

На передодні Дня фізичної культури і спорту України, яке традиційне святкується в Україні у другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94), хочемо розповісти про Фоменка Миколу Івановича – ветерана рубіжанського спорту, «Заслуженого працівника фізичної культури та спорту України», почесного громадянина м. Рубіжне Луганської області, багаторазового Чемпіону світу та України з поліатлону, президента Федерації поліатлону України. 

60 років – такий трудовий та спортивний шлях у Миколи Івановича Фоменка. 
Микола Іванович народився у 1943 році у с. Новоастрахань Кремінського району Луганської області. В серпні 1962 року після закінчення технічного училища №13 був направлений на працю на хімічний завод «Зоря», де працював до 1972 року. Потім перейшов на спортивну роботу на стадіон «Рапід». Свою роботу він об’єднував із заняттям спортом. Круглий рік тренування: взимку – лижі, влітку – легка атлетика, а згодом лижоролери. 

Вражають результати, які демонструє спортсмен у своєму поважному 79-річному віці: підтягується на перекладині 23 рази, стріляє з пневматичного пістолету 86 очок із 100, біжить дистанцію 1км за 3 хвилини 40 секунд, на лижоролерах долає дистанцію 5 км за 14 хвилин.

З 24 лютого в м. Вінниця заплановано було проведення Чемпіонату України з зимового поліатлону, але почалися військові дії, і в м. Рубіжне Микола Іванович вже не потрапив. По цей час перебуває в Вінницькій області. Спочатку в Вінниці, згодом з сім’єю переїхав в село Антонівка Барського району, де їх прихистила сім’я Огородник Володимир та Оксана. Пізніше повернувся до Вінниці. Але село не забуває - щотижня відвідує. Щоб піддержувати спортивну форму, Микола Іванович займається скандинавською ходьбою. Його часто можна побачити в лісопарковій зоні м. Вінниці. Займається цим видом спорту з вересня 2021 року. На стадіоні «Хімік» у рідному Рубіжного за ініціативи Миколи Івановича була створена група прихильників здорового образу життя засобами скандинавської ходьби з символічною назвою «Скандинави», в якій займалися понад 20 осіб. Дворазові в тиждень тренування ніхто не пропускав. Були великі плани: тренування, проведення та участь в змаганнях. Але все змінила війна.

Микола Іванович впевнений, що після закінчення війни «Скандинави» обов’язково зустрінуться.

Рубіжанська міська військова адміністрація та відділ культури, молоді та спорту бажає Миколі Івановичу Фоменку і усім ветеранам спорту міцного здоров’я, великої удачі, наполегливості, наснаги та перемог! Нехай щастить усім, хто присвятив своє життя великій справі, яка символізує силу, велич духу і мужність, сприяє популяризації та розвиткові сфери фізичної культури і спорту!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора