До міського свята - Дня сім’ї! Валентина Черниш – рубіжанська Майстриня з «великої літери»

Дата: 15.09.2022 13:43
Кількість переглядів: 188

Наближається третя субота вересня. Для рубіжан протягом понад сорока років наближається улюблене свято «День сім’ї». Але цього року ми святкуємо наш «День сім’ї» у різних куточках нашої країни та світу.
Напередодні свята ми розповідаємо про постійну учасницю локації «Місто майстрів» в рамках міського свята «День сім’ї» - Валентину Черниш.
У наш динамічний час, коли навколо стільки суєти та клопоту, іноді так хочеться розслабитися, відпочити. Одним із видів такого спокійного відпочинку є рукоділля. Ну а найкрасивішим та витонченим виглядом рукоділля сміливо можна назвати вишивання.

Про це як ніхто знає Валентина Афанасіївна Черниш – рубіжанська Майстриня з вишивки рушників та картин, саме так, майстриня з «великої літери».

Вишивати Валентина Афанасіївна розпочала у дитинстві. Її ніхто не вчив, усьому навчилася сама. Потім навчання, сім'я, робота й хобі відійшло на другий план. Майже 18 років пані Валентина працювала на рубіжанському заводі будівельних матеріалів (пройшла шлях від касира до начальника відділу збуту), потім працювала в управлінні праці та соціального захисту населення, а останні роки працювала в управлінні пенсійного фонду, начальником відділу виплат пенсій.

Знов рукоділля захопило в 2010 році. З виходом на пенсію у Валентини Афанасіївни з'явився час для творчості, який вона присвячує улюбленій справі. Ідеї для свої робіт брала з Інтернету, з журналів. Якісь візерунки «підглядала» у знайомих та родичів. Від складності візерунка залежить й час роботи над витвором: «Деякі візерунки я могла вишити за два тижні, а над деякими доводилося працювати два місяці. Подобалось вишивати рушники різних регіонів України, у моїй колекції були представлені практично всі області». У творчому доробку пані Валентини майже 50 рушників, таких як весільні, божник, покутник, утирач та інші. Також Валентина Афанасіївна вишила більш ніж 80 картини різного ступеня складності, на яких зображено природу, літературних персонажів, тварин та людей.

Майстриня постійно брала участь у міських, обласних виставках та фестивалях, її роботи захоплюють та вражають. Неодноразово пані Валентину було нагороджено дипломами та подяками. Було багато ідей для наступних робіт. Проте лютий 2022 вніс свої корективи. Покидаючи в квітні свій вщент розбитий дім, Валентина Афанасіївна взяла з собою в дорогу три рушники. Всі інші роботи залишились у зруйнованому будинку. Тікаючи від війни, вона опинилась в Австрії, де 24 серпня, в День незалежності України, три рушники майстрині з українського міста Рубіжне Луганської області було представлено у австрійському місті Зальцбурзі.

З початку повномасштабної війни пані Валентина не вишила жодної роботи: «Зараз не можу зовсім працювати». Але вірить, що з перемогою до неї повернеться жага творчості й вона обов'язково відновить свою колекцію рушників та картин.

Рубіжанська міська військова адміністрація та відділ культури, молоді та спорту бажає Валентині Афанасіївні здоров'я та натхнення, нових творчих заходів та цікавих зустрічей у Рубіжному.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора