До міського свята «День сім’ї-2022». Традиція, якій вже 42 роки

Дата: 16.09.2022 12:43
Кількість переглядів: 194

Фото без опису

Наближається третя субота вересня. У місті Рубіжне вже 42 роки поспіль живе одна традиція – святкувати разом, всім містом одне з найулюбленіших свят – День сім’ї.

Саме у далекому вже 1981 році вперше в Україні було організовано масштабне міське свято Сім’ї, започатковане у сонячні вересневі дні та створене «усім миром». Основним заходом першого року святкування стали хода, шанування «золотих» та «срібних» ювілярів, реєстрування молодят та дітей, які народилися напередодні свята. До речі, перші роки святкування відбувались біля кінотеатру «Комсомолець» і потрапити до списку шанованих на святі вважалося почесним і престижним.

У 1982 році родзинкою святкування стала гумористична карнавальна хода, в якій взяв участь кожний, без виключення, трудовий колектив міста. Хода так сподобалася глядачам, що вони буквально зажадали подивитися її ще раз, тому колони пішли по другому колу – і це яскраве шоу пройшло, як то кажуть, двічі «на біс» (тільки уявіть собі восьмиметрового мамонта, виготовленого у цеху естетики виробничого об’єднання «Барвник», та 33 богатирів, які були представлені студентами на той час Рубіжанської філії Ворошиловградського машинобудівного інституту).
У 1987 році у свята з’явилось своє власне гасло – «Міцна сім’я – міцна держава».

У 1991 році вперше було проведено виставку домашніх улюбленців, яка привернула до себе увагу сотні учасників та тисячі глядачів.

1995 рік ознаменувався тим, що святкували День сім’ї та 100 років від дня заснування міста. Затверджено звання «Почесний громадянин міста», яке було присвоєно десяти рубіжанам. На теперішній час їх вже 40.

У 2003 році започатковано конкурс «Кращий двір, дім, під’їзд».

2007 рік запам'ятався започаткуванням виставки «Місто майстрів» та традицією вишивання рушника – оберега міста, який знаходиться у міському музеї.

2014 рік вніс першу корективу в святкування Дня сім’ї. З того часу у нас немає феєрверків – фінальних акордів усіх наших свят.
Однак живе традиція – традиція святкування, свято продовжує жити, з’являються нові форми та заходи, але найголовніші пріоритети – сім'я і любов.
Впродовж всіх років незмінними залишаються шанування «золотих» та «срібних» ювілярів, багатодітних сімей, трудових династій, зустрічі з почесними громадянами міста, реєстрування молодят, проведення свят дворів та різноманітних виставок: майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, домашніх улюбленців, квітів, страв.

Тому у 2019 році традицію святкування Дня сім’ї внесено до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини міста Рубіжного.

2020 рік вніс другу корективу (маски, дезінфектори, дистанція, протиепідемічні заходи), але свято відбулось. Флешмоб, виставка «Місто майстрів», фотозони, концерт аматорських колективів «Палацу культури», вшанування золотих ювілярів сімейного життя та концерт професійних артистів можна було побачити на площі Володимирській.

2021 рік. Традиційно, вже у 3-ю суботу, Рубіжанська громада відзначила 41 День сім'ї. Для жителів міста та гостей було підготовлено насичену програму культурно-розважальних заходів на різні смаки та вподобання. За участі представників місцевого самоврядування, освітян, молоді, представників підприємств, установ та організацій міста, відбулась святкова хода з демонстрацією транспорту комунальних підприємств та засобів спеціалізованого призначення.

Протягом усього дня на площі Володимирській працювали атракціони, розваги для дітей, виставки робіт майстрів декоративного-ужиткового мистецтва, етнографічна виставка, святковий аквагрим, різноманітні фотозони та інше. Як завжди затишну сімейну атмосферу свята створили творчі номери у виконанні учасників заходу, а також юних талантів громади.

2022 рік – третя коректива. Святкування відбудеться не на головній площі міста, а на всій території України, у містах Польщі та Німеччині, Литві та Латвії, Австрії та Швеції, Угорщині та Фінляндії, всюди, де зараз вимушені мешкати жителі Рубіжанської громади.

Відділ культури, молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації закликає всіх жителів громади, 17 вересня відвідати або обдзвонити всіх рідних і сказати їм кілька приємних слів. За можливості, зібратися разом за вечерею або вирушити на прогулянку, подякувати рідним за все світле і добре, що вони принесли в наше життя.

А тепер трохи мрій і надій. 2023 рік – місто проведення свята: Рубіжне, площа Володимирська. У програмі заходу: святкова хода, виставка «Місто майстрів – 2023», сімейні розваги, фотозони, веселі конкурси, майстер-класи, солодка вата та попкорн, гала концерт та народний артист України ….. , а це хай залишиться сюрпризом.

А поки, бажаємо кожній сім'ї мирного неба, щасливої долі, міцного здоров'я, добробуту, благополуччя, злагоди та любові. Нехай для кожного з вас сім'я буде надійною фортецею, тим місцем, де завжди зрозуміють, підтримають і допоможуть.

До зустрічі у Рубіжному!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора