«Противник направив усі свої сили та засоби, які мав на тому напрямку, щоб взяти місто». Розвідник з позивним Чех про бої в Рубіжному

Дата: 28.09.2022 09:52
Кількість переглядів: 194

Герой - розвідник-сапер Бригади швидкого реагування Національної гвардії України разом зі своїми побратимами часто виконує спеціальні завдання навіть в тилу противника.

Найбільше гвардійцю запам'яталися бої за Рубіжне.  Противник направив усі свої сили та засоби, які мав на тому напрямку, щоб взяти місто. В один із днів Чеху та його групі довелося зіткнутися з цілою ордою противників віч-на-віч.

«В Рубіжному росіяни зайняли одну з будівель, яка мала доволі велике стратегічне значення і ми отримали наказ її звільнити та зачистити. Я не знаю, можливо це була пастка, але коли ми зайшли туди, то зрозуміли, що противник встиг відійти. Натомість по нас почали працювати міномети аж півтори години», - пригадує Чех.

Маючи бойовий досвід, розвідники зрозуміли, що такий мінометний обстріл - це завжди підготовка до прориву піхоти.

«Ми зі снайпером піднялися на 4 поверх для спостереження і через деякий час ми помітили велику кількість ворожої піхоти: помилені БМП. Ще через хвилину з-за будівель показалися 2 танки. Ми розуміли, це буде пекло. Нас було 13 осіб з невеликою кількістю піхоти, тобто максимум 2 відділення. Їх було: 3 БМП, рота піхоти з двома танками підтримки та міномети. З іншого боку, ми бачили, що їх піхотинці не розуміли нічого. Коли була стрільба, вони не шукали жодного укриття, просто ставали на коліно. Проте, навіть 100 ненавчених військових з автоматами - це більше тисячі куль, які летять у твій бік. Вони просто давили нас кількістю», - запевняє гвардієць.

Зі спогадів гвардійця, ворожа піхота йшла як гарматне м?ясо. Вони були в радянських касках, навіть без бронежилетів.

«Був комічний випадок, якщо це так можна назвати. Мого побратима дуже дістали ворожі БМП, що він дістав РПГ та підбив одну з них. Він підняв іншу «трубу» та почав злісно вишукувати ще одну. БМП він не побачив, проте побачив групу ворожої піхоти та вистрілив просто в їх центр. Периферійним зором я побачив як їх тіла розлітаються в сторони. Загалом, тоді ми завдали ворогу величезних втрат», - згадує Чех.

Ворожа техніка почала оточувати гвардійців з флангів. Безпечні виходи завалили танки, з запасного виходу бійці відступали під щільним вогнем противника.

«Їх мінометники професійно спрацювали: вони вели нас приблизно 2 кілометри. Це було неприємно. Для мене, особисто, це був перший такий мінометний обстріл», - ділиться враженнями гвардієць.

Потім гвардійці дізналися, що по ворожій групі почала працювати наша ствольна артилерія та міномети. Ворожу роту з технікою вдалося «перемолоти» майже повністю.

«В нас є хлопці з Луганська, з Херсона, я не здивуюся, якщо в нас є хлопці з Криму. Поки ми не заберемо назад наші землі, буде дуже підло припинити боротьбу. Ми разом почали воювати з першого дня, ми разом і продовжимо воювати. Разом до перемоги».

За матеріалами "Національна гвардія України".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора