Лікарка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м.Рубіжне Марія Криворучко працює в міжнародному проекті HOPE

Дата: 17.10.2022 14:31
Кількість переглядів: 111

З червня 2022 року в Україні розпочався міжнародний благодійний проект HOPE, реалізований завдяки зусиллям ГО «Інфекційний контроль в Україні». Проект передбачає надання медико-психологічної допомоги населенню, що постраждало від російської агресії внаслідок повномасштабної війни 2022 року. В проекті бере участь лікар-терапевт КНП «ЦПМСД» м.Рубіжне Криворучко Марія Євгенівна.

Протягом останніх двох місяців колектив медиків і психологів працює у Дніпропетровській області, в містах і селах, де проживає велика кількість людей, що були вимушені покинути свої домівки через війну. Це мешканці Луганської , Донецької, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. 

Серед них багато людей похилого віку, що обумовлює наявність у кожного з пацієнтів комплексу проблем, пов’язаних з фізичним здоров’ям. Найчастіше пацієнти звертаються з приводу ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету. До цього додаються психологічні проблеми, які, в свою чергу, ускладнюють загальний стан хворих.

Досить часто у вимушено переміщених осіб спостерігається дезорієнтованість у питаннях організації надання медичної допомоги - багато, хто втратив зв’язок зі своїми сімейними лікарями, не всюди є можливість перезаключити декларацію з новим лікарем і, навіть, потрапити на прийом через перевантаженість місцевих спеціалістів. Саме тому весь час спостерігається щільний потік відвідувачів і медиків, і психологів.

Незважаючи на те, що можливість отримати допомогу мають всі бажаючи, особливу увагу працівники бригади приділяють саме вимушено переміщеним особам.

Допомога надається в умовах мобільної амбулаторії, що при переїзді розташовується у найбільш людних місцях, зручних для відвідування пацієнтами. Мобільний пункт працює з 8.00 до 18.00. За день обсяг відвідувань лікаря може досягати 40 осіб.

Пацієнтів оглядає терапевт, за потребою можна зробити кардіограму, виміряти рівень глюкози крові. Деяким пацієнтам видається запас ліків на 3-7 днів. 

Проект працює в умовах тісної співпраці з місцевими органами влади та структурами системи охорони здоров’я.
За час роботи у Дніпропетровській області медична допомога надана більше ніж 50 вимушено переміщеним особам з Луганської області. Завдяки тісному співробітництву всіх спеціалістів КНП «ЦПМСД» такі пацієнти мають можливість отримувати електронні рецепти та направлення, продовжувати консультуватися з лікарями в онлайн-режимі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора