До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Світлана та Антон Зінченки. Крок за кроком до поставленої мети

Дата: 08.11.2022 10:05
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

9 листопада відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Це свято об’єднує співробітників музеїв, бібліотек, закладів мистецтв, діячів театрів та концертних об'єднань, творчих спілок, фахівців будинків та клубів культури, колективи художньої самодіяльності, майстрів народного мистецтва.

Наша Рубіжанська міська територіальна громада славиться талантами! Ми пишаємося фахівцями галузі – високопрофесійними майстрами своєї справи, талановитими людьми які є справжніми провідниками у світ духовності, які дарують радість, гарний настрій, об’єднують та надихають!

Сьогодні наша розповідь про Творчий центр «СвітАнОк» (м. Рубіжне).

Історія Творчого центру «СвітАнОк» почалася у 2016 році, коли молода подружня пара, 33-річний Антон та 30-річна Світлана Зінченки, з маленькою донечкою (зараз Аделіні 10 років, а синочку Максиму 2 роки), вирішили інвестувати всі свої заощадження у відкриття власного бізнесу. Для початку подружжя відвідало триденний тренінг з розвитку бізнесу, який проводила Програма розвитку ООН (ПРООН) за фінансової підтримки уряду Японії. Вони навчалися практичним навикам, необхідним для ведення малого бізнесу: реєстрація підприємства, бухгалтерський облік, маркетинг і фандрайзинг. Та окрім усіх цих знань, молоді люди отримали дещо не менш важливе для успіху в бізнесі – натхнення, вмотивованість і готовність ризикувати.

«Навчання на тренінгах від ПРООН дало найнеобхідніше на той момент - мотивацію. До цього були гроші та ідея, але не вистачало рішучості. Тренінги показали, що не так вже й страшно починати, потрібно просто робити крок за кроком та йти до поставленої мети», – каже Антон.

Так, у місті Рубіжне Луганської області з’явився найбільший у районі розважальний центр для дітей «Світанок».

Подружжя Зінченків з села Кудряшівка, що знаходиться за 5 км від Рубіжного, до відкриття власного бізнесу займалися зовсім іншою діяльністю: Світлана працювала начальником відділення поштового зв'язку, Антон – бухгалтером у фермерському господарстві.

Спочатку це була маленька ігрова кімната, яку згодом було збільшено втричі. Тут проводились дитячі дні народження, свята, новорічні ранки, випускні вечори, а також майстер-класи: з миловаріння, ліплення, розпису пряників, декупажу та інших ремесл. Була також творча студія та відеоігри, які особливо популярні серед хлопчиків та їхніх тат. Усі бажаючі мали змогу перепочити, насолодитися смачною кавою, чаєм і солодощами.

З самого початку роботи центру була відкрита група з образотворчого мистецтва під керівництвом Наталії Гаврішової. Роботи дітей цієї групи постійно брали участь у міських та обласних виставках, здобували перемоги у міжнародних конкурсах. У січні 2019 року в КЗ «Міський музей» відбулась презентація робіт учнів творчого центру «Світанок».

«2019 був роком найбільшого розширення нашої діяльності. Влітку запрацював денний міський табір. У вересні орендували ще більше площі і обладнали кімнати для раннього розвитку і банкетну кімнату. Запустили додатково групи англійської мови та ментальної арифметики.

Разом з тим активно розвивався напрям анімації. Закуповувалися різноманітні костюми, реквізит. Нас почали запрошували на свята в Кремінну, Сєвєродонецьк і Лисичанськ»..

У 2021 році «Світанок» визначав ювілей – 5-річчя з дня відкриття. Це було велике свято на все місто Рубіжне. Участь у заході взяли близько 500 дітей. «22 серпня ми провели наймасштабніший захід у нашій історії! Без применшення можемо сказати – загальноміський! Над створенням свята на честь п'ятої нашої річниці брало участь 26 осіб (артисти, аніматори, звукооператор, керівники гуртків, аквагримери, ведуча, dj, фото та відео оператор...)».

На початок 2022 року площа центру складала 325 м², працювали групи з образотворчого мистецтва, пластилінографії, англійської мови, раннього розвитку, анімаційних костюмів. В групах «СвітАнку» займалося близька 230 учнів; були представлені 2 шоу-програми (шоу Мильних Бульбашок і Кріо Шоу (з рідким азотом).

2022 рік повинен був стати роком ще більшого розвитку.

«24 лютого країна-агресор знищила не лише плани на майбутнє. Ворожа ракета потрапила в приміщення центу, а обладнання було розграбоване. Разом з цим була знищена частинка нашого серця. Для нас «Світанок» був не лише роботою або бізнесом – це була наша дитина. Наші клієнти і співробітники знали, яку важливу роль у нашому житті він мав. З клієнтами і зі співробітниками ми досі на зв’язку. Вони пишуть нам і згадують свої свята з нами і ту неймовірну атмосферу занять і майстер-класів».

Зараз подружжя проживають у Чернівцях. Антон спочатку почав співпрацювати з міжнародною благодійною організацією (встановлював аварійне електро- та водопостачання в лікарнях близько лінії зіткнення). Зараз співпрацює з іншою міжнародною благодійною організацією, його завданням є закупівля гуманітарної допомоги для ВПО.

Світлана хоче і в подальшому працювати з дітьми і підлітками. Розуміє, що зараз реалії змінилися і до дітей потрібен інший підхід. Саме тому вона вступила до університету на спеціальність «Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Практична психологія». «Я вважаю, що обрана спеціальність допоможе вийти мені на новий професійний рівень і я зможу допомогти людям і насамперед дітям адаптувались до сьогодення. Плани на майбутнє важко зараз сформулювати. Звичайно хочеться повернутись в рідне місто і відновити свою діяльність, але уже з урахуванням нових реалій».

Рубіжанська міська військова адміністрація та відділ культури, молоді та спорту бажає Антону, Світлані, Аделіні та маленькому Максимчику скорішого повернення у рідне місто, втілення в життя всіх мрій і сподівань, злагоди і любові в сім'ї.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора