До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Олена Леонова. Книги зберігають минуле. Бібліотеки створюють майбутнє!

Дата: 08.11.2022 21:08
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Наша розповідь про завідувачку Рубіжанської бібліотеки для дітей-філії № 3, в.о. директора КЗ «Рубіжанська публічна бібліотека» - ОЛЕНУ ОЛЕКСАНДРІВНУ ЛЕОНОВУ.

Напевно, не так багато знайдеться людей, у яких за роки праці в трудовій книжці лише один запис про місце роботи, які, прийшовши на роботу в юності, залишаються на своєму місці на все життя.

Серед колективу КЗ «Рубіжанська публічна бібліотека» така людина є. Це завідуюча дитячою бібліотекою Леонова Олена Олександрівна, яка у далекому 1985 році випускницею Харківського державного інституту культури приїхала до Рубіжного. Спочатку вона працювала на посаді завідуючої відділу обслуговування молодших читачів центральної дитячої бібліотеки, а потім стала її завідувачкою.

«Ніколи не мріяла стати бібліотекарем. Хотіла як мама – вчителем, а ще любила читати. Робота в дитячій бібліотеці – можливість поєднати ці інтереси». З однаковим задоволенням виконувала найскладніші читацькі запити, передивившись безліч книжок, і проводила масові заходи, під час яких сміються і радіють діти, висловлюють щиру подяку їх батьки. «Своєю роботою ми руйнуємо старі стереотипи про те, що бібліотека архаїчна, нецікава. Ми демонструємо громаді не просто те, що бібліотека є сучасною, а що вона може бути корисним, привабливим, комфортним простором, який з радістю чекає на відвідувачів і дає їм нові можливості».

Обов’язкова і сумлінна у підході до будь-якої справи, вона завжди ретельно й уважно вивчає матеріал, над яким працює. «Я ніколи не залишаюся осторонь суспільного життя. Завжди думаю, в пошуках, знайомлюся з досвідом роботи бібліотек України».

Змінилося не одне покоління бібліотекарів, яким Олена Олександрівна віддавала свої знання, допомігши реалізуватися в професії. «Дитина завжди потребує до себе особливої уваги, тому що вона особистість, індивідуальність. Вона чекає від тебе допомоги, підтримки, бачить у тобі людину розумну, яка має знати дуже і дуже багато – знати все. Терпляче вислуховуєш кожного, допомагаєш, даєш пораду. Ти розумієш, що одним невірним словом, жестом, простою неувагою можеш назавжди відвернути дитину від бібліотеки, а разом з тим і від читання».

Працюючи, вона намагається бути сучасною у сучасному світі, зберігаючи і використовуючи набуті знання і досвід, бо зараз бібліотекар – це один з тих людей, які повинні вміти все: бути фахівцем з інформаційних технологій, культурологом, піар-технологом, літератором, дизайнером, деколи психотерапевтом, не кажучи вже про функцію «масовика-витівника». А ще вона ніколи й думки не допускала, аби змінити місце роботи, залишаючись вірною рідній бібліотеці.

Рубіжанська міська військова адміністрація та відділ культури, молоді та спорту бажає пані Олені доброго здоров’я, щасливих відкриттів непрочитаних сторінок і творчих успіхів для блага нашого міста та громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора