До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Ірина Літвінова. Натхнення, творчість і любов

Дата: 08.11.2022 21:17
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Наша розповідь про ІРИНУ МИХАЙЛІВНУ ЛІТВІНОВУ. Пані Ірина – рубіжанка, кандидат хімічних та економічних наук, університетський викладач, Народна майстриня самодіяльного декоративно-прикладного мистецтва Луганщини, художниця. З 2005 року активно долучилась до суспільної роботи з розвитку виставкового руху, збереження народної творчості та популяризації мистецтва рубіжанських майстрів-аматорів.

Багаторічна співпраця пов'язує пані Ірину з КЗ «Міський музей». Почалася вона з Новорічної виставки «Різдвяна феєрія» у 2006 році, коли вона і вся її родина радо підтримали ініціативу музею з організації масштабного святкового дійства і багато вечорів поспіль працювали над її облаштуванням і оформленням у тільки-но відкритому, ще невідремонтованому приміщенні будівлі музею. Особливою прикрасою тієї виставки стала ретро-ялинка, прикрашена старими іграшками з особистої колекції родини Літвінових, а також виставка творчих робіт. І це був тільки початок. Ірина Михайлівна разом з музейниками стояла у витоків громадської організації «Золоте коло», яка об’єднала рубіжанських художників і майстрів народного декоративного мистецтва, ставши головою цього об’єднання. За її керівництва діяльність «Золотого кола» набула сталого розвитку і нових форм виставкового руху, рубіжанські митці активно брали участь у міських, регіональних, всеукраїнських виставках і культурних заходах, про самодіяльні рубіжанські таланти стало відомо далеко за межі міста. Сама Ірина Михайлівна, сміливий творчий експериментатор, взяла участь в більш ніж ста виставках та фестивалях зі своїми роботами, виконаними в різних техніках – унікальні картини з піску, зібраного в різних куточків України, тендітні дизайнерські штучки, оздоблені кракелюром, живописні пейзажі та портрети і багато-багато всього, кожного разу нове, цікаве, самобутнє… За значний внесок у розвиток національної культури, творчі досягнення, високий рівень виконавчої майстерності неодноразово нагороджувалась грамотами, подяками, дипломами та цінними призами і отримала звання «Народний майстер самодіяльного декоративно-прикладного мистецтва Луганщини».

Творчість Ірини Михайлівни – це постійний пошук у аматорському мистецтві і прагнення відтворити в творчих роботах свою любов та надати можливість іншим споглядати, торкатися тієї відображеної вселенської краси людського світосприйняття. Одне з її творчих захоплень – Петриківський розпис, який є найдорожчим скарбом українського народу. В цьому мистецтві втілені найвищі ідеали національного мислення, виявлені риси українського характеру. У 2013 році він був включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це одна з форм культурної спадщини України, яка є унікальною та втілює народне мистецтво і сучасний живопис, вона розвивається та набуває нових рис, як, наприклад у творчості Ірини Літвінової, яка, віддаючи належну повагу цьому самобутньому народному культурному явищу, привнесла його риси в свою творчість і створила власну колекцію робіт, навіяних мотивами Петриківського розпису. Саме виставку її авторських творів, написаних з елементами Петриківського декоративного розпису, ми пропонуємо увазі глядачів до Всеукраїнського дня працівників культури і аматорів народного мистецтва і вітаємо українських діячів культури та народних митців зі святом!

Хай українське народне культурне коріння і надалі дає добрі плоди та квітне на багатій талантами ниві самодіяльних митців, бо все буде Українська Культура!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора