День української писемності та мови!

Дата: 10.11.2022 10:26
Кількість переглядів: 154

Фото без опису

9 листопада всі українці світу відзначають День української писемності та мови, вшановуючи силу та красу українського слова, яке сьогодні об’єднує людей, готових відстоювати незалежність держави. Це свято було засновано указом Президента України  Леоніда Кучми №1241/97 від 9 листопада 1997 року. Його дата - день пам’яті преподобного Нестора Літописця, послідовника  творців слов’янської абетки Кирила та Мефодія. Заклади освіти Рубіжанської територіальної громади взяли активну участь у святкуванні Дня української писемності та мови.

У Рубіжанській гімназії №1, як і у кожному навчальному закладі країни, пройшли класні години, бесіди, онлайн-квести, години спілкування, вікторини, провідним мотивом яких було уславлення нашої мови. У 7 класі було проведено  вікторину "Як добре ви знаєте українську мову?"; у 8 класі пройшла виховна година, де учні вкотре впевнилися, що українська мова неповторна. Дев’ятикласники писали есе на тему "Без рідної мови ніяк не можна". З учнями 5 класу було проведено усний журнал "Наша мова калинова", а учні 6 класу взяли участь у вікторині "Знавці української мови". Різноманітні заходи були проведені вчителями і для учнів початкової школи: відеоурок-презентація "9 листопада - День української писемності та мови", інтелектуальна гра "Знавець рідної мови", бліц-вікторина "Ми знаємо українську мову", конкурс прислів'їв "Народ скаже, як зав'яже",  під час яких діти виявили обізнаність, кмітливість, бажання далі вдосконалювати власне мовлення.

Учні та вчителі Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 не залишилися осторонь цієї події. У закладі було проведено заходи, присвячені рідній мові. В усіх класах з 07.11.2022 – 09.11.2022 р. пройшли конкурси на кращого читця творів Т.Шевченка, Лесі Українки, Володимира Сосюри. Для учнів 2-4 класів було проведено свято «Нехай лунає мова солов`на», під час якого діти дізналися багато цікавих фактів про українську мову. Учні 6-9  класів переглянули слайд-презентацію «9 листопада - День української писемності та мови», взяли участь у онлайн-вікторині «Кращий знавець української мови», інтелектуальній грі "Знавець мови". 

Педагогічний колектив та учні Рубіжанського ліцею Луганської області щиро вітали всіх українців з Днем української писемності та мови! Під час війни якніколи стало зрозуміло: мова-також наша зброя. Тому будемо утверджувати рідну мову, прославляти її. Традиційно в цей день педагоги та ліцеїсти  писали Радіодиктант національної єдності. Учителі, окрім цього, провели тематичні уроки з української мови та літератури. На уроках музичного мистецтва діти співали пісні «Рідна мова». Учні 6-7 класів засобами образотворчого мистецтва створили чудові картини, які зображують барвінкову мову. Класні керівники 6-11 класів провели тематичні виховні години, вікторини та квести для учнів. 

Педагоги  Рубіжанської спеціалізованої школи І-III ступенів №10 провели для учнів тематичні уроки, практикуми, згадали українців, які зробили значний внесок у популяризацію мови. Учителі початкової школи проводили тематичні класні години, присвячені цьому святу, малювали тематичні малюнки, 5-7 класи — флешмоби, челенджі, де діти декламували вірші, розгадували цікаві завдання, а учні 8-9-х класів  взяли участь у всеукраїнській події – писали радіодиктант національної єдності. Уже двадцять другий рік поспіль він проводиться на національному радіо. Традиційно до загальнонаціонального флешмобу приєдналися не лише старшокласники, а й педагоги СШ №10 та всі, хто виявив бажання перевірити свої знання з української.  

Рубіжанська гімназія №4 завжди дотримується своїх сталих традицій. Не винятком став і 2022 рік, коли українці уславилися в своїй єдності в усьому світі. Радіодиктант національної єдності має символічну назву і, дійсно, єднає українців всього світу, єднає нашу велику гімназійну родину. Цьогоріч 9 листопада об’єдналися учні, вчителі, батьки, випускники минулих років  нашого закладу у написанні радіодиктанту єдності. Знаковим стало те, що світлини і фото написаного тексту нам надсилали не тільки з-за кордону, а навіть з окупованих територій. Так всі мали змогу перевірити свої орфографічні й пунктуаційні навички. За результатами диктанту будуть визначені найкращі учні.

Народна мудрість говорить: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але впевнено можна стверджувати, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Тож бажаємо всім українцям плекати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора