Заклади освіти Рубіжанської громади провели заходи до Дня Гідності та Свободи

Дата: 22.11.2022 10:49
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Гортаючи сторінки історичного календаря нашої держави, знайдемо чимало пам’ятних та знаменних дат, кожна з яких заслуговує на увагу та пам'ять. Є там події, запорошені попелом давніх віків, закарбовані в пам’яті болючими язвами. А є й зовсім свіжі, такі, які й донині вириваються на поверхню свіжими незагоєними ранами.

До таких належатить дата, яку вся Україна з болеем і вдячністю відзначає щорічно 21 листопада, починаючи з 2017 року. Започатковане воно відповідним указом Президента України П. Порошенка на честь початку двох революцій, які розпочалися саме в цей день – Помаранчевої - 2004 року та Революції Гідності - 2013 року.

21 листопада 2022 в Рубіжанській гімназії №1 були заплановані та проведені виховні години "Про гідність і свободу", "Територія Гідності і Свободи",  під час яких вшанували пам'ять тих, хто загинув на Майдані, захищаючи свободу і незалежність рідної країни. Діти віртуально подорожували сторінками історії незалежності Батьківщини, досліджували тернистий шлях України до свободи, читали вірші. У 5, 6 класах пройшли тематичі години "Україна- країна нескорених". Під час заходу учні переглянули відеоролик, виконали вправи "Життєві цінності", "Віночок побажань", прослухали сучасні українські пісні "Козаки йдуть",  "Ой, у лузі червона калина" та ознайомились з літературними творами українських письменників, в яких висвітлюється боротьба народу за свою гідність та цілісність. Учні 7-9 класів вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу та гідність. Переглянули та обговорили документальний фільм "Майдан Гідності". Виконали вправу: "Лист у майбутнє..." Провели вікторину до Дня Гідності і Свободи.

Приєдналися до відзначення цієї дати учні та вчителі Рубіжанської ЗОШ № 3. У закладі було проведено виховні заходи, ву яких взяли участь учні та вчителі 2-9 класів. 17 листопада класні керівники 2-9 класів провели виховні години, уроки пам’яті, бесіди приурочені до Дня Гідності на Свободи, на яких обговорили з учнями ключові складові таких понять як «гідність», «свобода», важливість подій 2004, 2013 років для сьогодення та майбутнього, вшанували пам'ять тих хто віддав свої життя на високі ідеали. Напередодні пам’ятної дати в школі було організовано конкурс дитячих малюнків на тему «Україна- країна нескорених». Наскрізною темою через усі ці малюнки проходить мотив любові до рідної землі та невимовного болю за її поневіряння. 21 листопада було проведено загальношкільну виховну годину для учнів 2-9 класів під гаслом «Україна - країна нескорених». Завершилось дійство складанням карти гідності України.

Учні і вчителі Рубіжанської гімназії № 4 також взяли участь у заходах, присвячених Дню Гідності та Свободи. Не всі з присутніх через свій маленький вік є свідками тих подій, багато хто з учнів гімназії в роки Революції Гідності тільки-но з'явився на світ, але сьогодні вони мають знати, як відбувалось становлення української свідомості, як відстоювались національні інтереси нашої держави. Тому на загальному заході учнів 2-9 класів ознайомили з історією тих доленосних подій, учні дізналися про те, що саме призвело народ до таких радикальних дій. Захід супроводжувався презентацією, яка демонструвала мужність, рішучість, незламність українців та їхнє прагнення до свободи і незалежності. Також учні переглянули фото подій на Євромайдані, зачитали вірші, присвячені Героям Небесної Сотні і взяли участь у виставці  малюнків і колажів “Революція Гідності - початок відродження Української держави”. 

У Рубіжанській спеціалізованій школі І-III ступенів №10 відбулись виховні години та години спілкування на тему: “Україна – країна нескорених!» метою яких було поглибити знання дітей про свою Батьківщину, про символи України, традиції українського народу, красу і неповторність рідного краю, продовжити ознайомлення з Конституцією України, розвивати увагу, уяву, мислення, словниковий запас, мовлення, а головне виховувати любов до Батьківщини, української мови, бажання примножувати кращі надбання народу. Ми пишаємося тим, що живемо в країні з такою багатою історією. Україна пройшла тисячолітній шлях – від часів могутньої Київської Русі до сучасної незалежної країни. Нашим пращурам неодноразово доводилось відбивати загарбників та захищати рідні оселі від чужинців. Віримо, що зникнуть ненависть, несправедливість, жорстокість і безсердечність. Запанує щастя і добробут під блакитним безхмарним небом серед безкрайнього золотого поля.

Цього дня уроки в Рубіжанському ліцеї розпочалися із  вшанування пам'яті героїв «Небесної сотні» хвилиною мовчання, адже герої  повинні жити в наших серцях! Протягом кількох днів з 17 по 21 листопада в  класах проводились години спілкування: «Вони згасли як зорі»(9-В,кл.керівник Кашуба І.), «День Гідності та Свободи» (9-Г,кл. керівник Овчаренко О., 8-Б,кл. керівник Семениста В., 10 -А,кл. керівник Шелеметьєва Л.), «Україна – країна нескорених» (11-Г,кл. керівник  Івасенько Н.), «Шануймо нашу історію» (7-В,кл.керівник Тюніна Ю.). Учні переглянули відеоматеріали, здійснили віртуальну екскурсію до Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності. 21 листопада  в усіх класах   Рубіжанського ліцею для дітей провели  інформаційні хвилинки. А спільна творчість на уроках образотворчого мистецтва, звучання патріотичних пісень на уроках музичного мистецтва, перегляд на уроках історії документального фільму «Зима, що нас змінила» - все це надихнуло учнів висвітлювати свої почуття через малюнки, пісні, вірші…Відео вірші декламували учениці  7-Б класу Стрижньова Марія, Біріна Анна(кл. керівник Криштопа О.), учениця 9-В класу Літвінова Наталія (кл. керівник Кашуба І.), учениця 8-В класу Курило Ангеліна(кл. керівник Єфімцев В).

На відзначення в Україні Дня Гідності і Свободи в КЗДО № 1«Берізка» для дітей було проведено тематичне заняття  патріотичного спрямування «Я маленький українець і пишаюсь цим». Метою заходу є вшанування патріотизму і мужності громадян, прав і свобод людини, національних інтересів України. Необхідно прищеплювати любов до Батьківщини, розвивати бажання стати гідними громадянами України маленьким вихованцям. Педагоги вчили дітей бачити і відчувати, розуміти і переживати всім серцем, шанобливо ставитися до оточуючих та спільних цінностей українського народу. Важливе значення для виховання патріотичних почуттів у дошкільнят має приклад дорослих, так вони значно раніше переймають певне емоційно-позитивне ставлення, ніж починають засвоювати знання.  Людина не може бути громадянином без любові до Батьківщини, готовності примножувати її багатства, оберігати честь і славу, а за необхідності — віддати життя за її свободу і незалежність.

Відзначаючи річницю Революції Гідності, ми творимо історію, яку пишемо разом. Віримо в перемогу над ворогом, у перемогу гідності й свободи нашого народу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора