В освітніх закладах Рубіжанської територіальної громади 24-26 листопада 2022 року традиційно пройшли тематичні заходи, присвячені тим жахливим сторінкам історії нашої країни

Дата: 27.11.2022 15:27
Кількість переглядів: 101

«Хто не пам'ятає минулого, той не має майбутнього. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років, визнаний світовою спільнотою як геноцид українського народу, здійснений тоталітарним комуністичним режимом СРСР.  

Ми, нащадки тих мільйонів українців, замучених голодом, не маємо права забувати про той страшний терор, про тих людей, які стали жертвами комуністичної влади, особливо сьогодні, коли продовжується незасуджений геноцид українського народу. 

В освітніх закладах Рубіжанської територіальної громади 24-26 листопада 2022 року традиційно пройшли тематичні заходи, присвячені тим жахливим сторінкам історії нашої країни. 

У Рубіжанській загальноосвітній гімназії № 1 було проведено інформаційну годину "Людської пам'яті мости", присвячену пам'яті жертв голодоморів. Здобувачі освіти переглянули документальні фільми про Голодомор, вшанували пам'ять безвинно замучених голодом, політичними репресіями людей, загиблих воїнів Хвилиною мовчання, разом з батьками взяли участь в акції " Запали свічку пам'яті". 

У Рубіжанській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. № 3 учні 7-9 класів  долучилися до перегляду  фільму «Ціна правди»,  приуроченому Дню пам’яті жертв Голодомору , а учні 5-6 класів відвідали віртуальні  екскурсії з історії Голодомору. Для учнів початкових класів були проведені  виховні години про геноцид українського народу, який забрав мільйони життів, цілі села, що назавжди зникли з карти. 

Щорічно в четверту суботу листопада Україна та українці всього світу вшановують пам'ять жертв великої трагедії українського народу - День пам'яті жертв Голодомору. Тому 25.11.2022 року в онлайн-просторі Рубіжанської гімназії № 4 пройшов захід, присвячений вшануванню пам'яті жертв Голодоморів. У ньому взяли участь учні та вчителі. До 90-х роковин голодомору 1932-1933 років у класах пройшли бесіди та уроки пам’яті, звучали вірші про ту страшну трагедію, було переглянуто відео флешмобу "Запали свічку пам'яті".

«Голодомор – масовий штучно організований голод, влаштований комуністичним режимом шляхом насильного вилучення продовольчих запасів в селян, яке поєднувалось із широкими репресіями проти різних верств населення». Такими  словами розпочинали години спілкування класні керівники в Рубіжанському ліцеї Луганської області. І хоча не всі учні змогли долучитися до уроків через масовий обстріл України, зникнення світла  та інтернету – діти змогли працювати з педагогами в асинхронному режимі.      

Переглянули відео та  тематичні презентації, познайомилися з жахливим "Законом про п'ять колосків», який  з'явився у 1932 році. І тепер для них  колоски – це печальний символ Голодомору.

Ми щиро бажаємо, щоб наші учні ніколи не стали свідками таких страшних подій як Голодомор. Щоб, коли повернуться  додому, в їх оселях завжди був достаток. Щоб  школярі цінували те, що мають, і пам’ятали про ті страшні події в історії нашого народу 1932-1933 років та мали повагу до трагічної долі українського народу.

Нехай ніколи більше не повторяться ці трагічні події. Миру нам і злагоди в країні! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора