«Чорнобиль. Атомна межа»

Дата: 14.12.2022 15:38
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

1986 рік. Україна. Чорнобиль. Сучасна цивілізація стикнулося з катастрофою планетарного масштабу і усвідомленням, що «людський фактор» може спричинити винищення всього живого. Досвід поводження з «мирним» атомом дався нашій державі дуже високою ціною. Прогресивне людство, долаючи глобальні наслідки впливу аварії на екологію, економіку, розуміючи, якими титанічними зусиллями і жертвами Україна боролася за їх мінімізацію для світу, збагнуло, наскільки крихка атомна безпека, наскільки людство беззахисне перед глобальною радіаційною загрозою. Більше тридцяти років від «керованого» експерименту науковці і енергетики проектують автоматичні системи управління сучасними атомними об’єктами так, щоб унеможливити вплив «людського фактору» і людського свавілля. На жаль, природний фактор теж мав місце бути: гіркий приклад – Фукусіма, Японія, 2011 р.

Жахіття 2022 року – злочини росії, скоєні під час ведення повномасштабної війни на території України, одним з безлічі яких є атомний шантаж всього світу. Бойові дії у зоні відчуження почалися з першого дня російського вторгнення. Окупаційні війська, які увійшли з боку Білорусії 24 лютого, зазнали опору від Нацгвардії, але до кінця дня українська влада оголосила про втрату контролю над Зоною ЧАЕС. А далі російські військові зробили все для самознищення - артилерійським вогнем пошкодили місця зберігання радіоактивних відходів, спричиняли локальні пожежі на території зони відчуження, копали заражений ґрунт в Рудому лісі. Персонал станції став заручником окупантів, зв'язок з українським керівництвом підтримувався електронною поштою. 31 березня окупанти оголосили про намір покинути Чорнобильську АС. 3 квітня сили ЗСУ повернули контроль над станцією. Рівень радіації в районі 24 лютого зріс до 20-кратного рівня, ймовірніше за все через викид в повітря великої кількості забрудненого пилу, що осів на землі. Окупанти звели нанівець самопожертву тисяч ліквідаторів аварії 1986 року, які, ризикуючи життям, знімали шари цієї зараженої землі і вивозили його на могильники, рятуючи майбутні покоління.

Ще один атомний об’єкт України, який захопила і продовжує утримувати армія російських терористів всупереч Женевській конвенції, всім нормам Міжнародного права - Запорізька Атомна Електростанція. Також, внаслідок масованих ракетних обстрілів 23 листопада спрацював аварійний захист на Південноукраїнській, Рівненській, Хмельницькій атомних електростанціях. Країна-терорист відкрито здійснює енергетичний терор населення України і несе загрозу реальної небезпеки масового знищення людства. Вимоги України, М АГАТЕ, ООН до кремля про деескалацію загрози залишаються наразі без відповіді, росія їх просто ігнорує.

В такі важкі часи ми з особливою шаною відносимось до ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, ця війна ще раз підкреслила значущість вашого подвигу тоді, наприкінці 80-х років ХХ століття. Мешканці міста Рубіжне, де б вони зараз не були, вдячні вам за героїзм, самовідданість, за все те, що ви зробили для людства в ті страшні часи. Хочеться, насамперед, побажати вам Перемоги України, повернення на нашу землю миру і безпеки, а також всебічної підтримки з боку влади і неурядових організацій, поваги і уважного, справедливого відношення до ваших потреб і проблем, благополуччя вашим родинам!

Тетяна Ямполь,

В.о. директора КЗ "Міський музей" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора