Міністерство з питань тимчасово окупованих територій працює над запровадженням посад заступників начальників військових адміністрацій з питань ВПО

Дата: 25.01.2023 09:37
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій працює над запровадженням посад заступників начальників військових адміністрацій з питань ВПО, – Павло Козирєв на «круглому столі» «Громада нам рада?»

Через розв’язану росією війну 320 тисяч жителів Луганщини стали вимушеними переселенцями, багато хто вдруге. Отже, питання їх інтеграції у приймаючі громади та проблеми, пов’язані із поверненням людей на деокуповані території Луганської області, обговорили керівники громад із заступником Міністра з питань тимчасово окупованих територій Павлом Козирєвим.

Засідання «круглого столу», присвячене проблемам інтеграції ВПО з Луганщини, «ГРОМАДИ НАМ РАДІ? ЛОКАЦІЯ: УКРАЇНА» відбулося сьогодні у Києві за сприяння ГО «Громадська ініціатива Луганщини».

«Зараз ми маємо справу із зовсім іншим масштабом проблем переселенців, адже це найбільше переселення з часів Другої Світової війни. Держава вже виплатила 60 млрд грн допомоги нашим громадянам. Ми домоглися змінення правил компенсації власникам житла за розміщення ВПО. Розширили перелік суб’єктів, які мають право на її отримання. Допомогу за програмою «Прихисток» збільшено до 900 грн на одну людину, з початку її дії сплачено вже більше 800 млн грн», - зазначив Павло Козирєв.

Він також повідомив, що Міністерство з питань тимчасово окупованих територій працює над запровадженням посад заступників начальників військових адміністрацій з питань внутрішньо переміщених осіб.

Про ініціативи офісу омбудсмена щодо захисту прав переселенців поінформувала учасників заходу заступниця керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Любимова.

Зокрема, щодо створення програми підтримки ВПО у зимовий період, компенсації витрат на опалення. А також наголосила на визначальній ролі місцевого самоврядування у відновленні деокупованих територій.

«Ви лідери – люди за вами підуть!» - звернулась вона до учасників заходу.

Директор програми «Демократична практика» міжнародного фонду «Відродження» Дмитро Орловський розповів про можливості фонду щодо підтримки громад та їх мешканців.

«Назва цього «круглого столу» «Громада нам рада?». Тож наше спільне завдання працювати над тим, щоб знак питання зник.

Хтось бачить у ВПО – проблему, а ми – потужний ресурс», - сказав він та зазначив, що наразі законодавство не передбачає механізмів впливу внутрішньо переміщених осіб на прийняття рішень.

Таким інструментом мають стати ради ВПО при місцевих органах влади. Та додав, що військові адміністрації – це вимога часу, але розвиток територій має базуватись на місцевому самоврядуванні.

У рамках заходу було презентовано досвід Лисичанської та Шульгинської військових адміністрацій щодо підтримки земляків.

Керівники територій наголосили, що проблеми будівництва житла для переселенців, реалізації механізму виплат компенсацій за втрачене майно потребують невідкладних рішень на державному рівні.

Тож, за підсумками дискусії було ухвалено резолюцію, у якій зокрема запропоновано активізувати процес створення координаційно-дорадчих органів з питань інтеграції ВПО – «Рад ВПО» при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, забезпечити гуманітарні штаби обладнанням для створення на їх базі додаткових пунктів незламності та, використовуючи ресурс та авторитет Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, ініціювати діалоговий процес щодо розробки програм та проєктів спільно з міжнародними фондами з відновлення Луганщини після її остаточного звільнення, створення «біржі ідей та ресурсів».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора