Лікарі та сестри медичні Комунального некомерційношо підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м.Рубіжне розпочали онлайн-навчання

Дата: 13.02.2023 10:15
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

Лікарі та сестри медичні Комунального некомерційношо підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м.Рубіжне Луганської області розпочали онлайн-навчання щодо психічних розладів людини на е-платформі Академії Національної служби здоров’я України (НСЗУ).
 
Курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням Керівництва mhGAP» був створений за запитом Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) в рамках впровадження «Національної програми з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», яку ініціювала Перша леді України Олена Зеленська, у зв’язку з новими масштабами потреб у сфері психічного здоров’я, які зросли внаслідок ескалації війни після 24 лютого 2022 року. 

Курс розроблений експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Академії Сімейної Медицини України, україно-швейцарського Проєкту «Психічне здоров’я для України», громадської організації «Проліска» та Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» у співпраці з Міністерством охорони здоровʼя України та Національною службою здоровʼя України. 

Після навчання лікарі та сестри медичні будуть знати як оцінювати стан людини з психічними розладами та виявляти психічні розлади, як надавати їм відповідну допомогу, як і коли скерувати до спеціалістів з психічного здоровʼя, як працювати пліч-о-пліч зі спеціалістами у сфері психічного здоров’я. 

Після проходження курсу учасники отримують сертифікат (за умови успішної здачі тесту). Це дозволяє надавати послуги в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», який запровадили МОЗ та НСЗУ, усвідомлюючи наслідки війни для психічного здоров’я населення та необхідність негайної відповіді на зростаючі потреби у послугах із психічного здоров’я.

Психічне здоров'я – це невід’ємний компонент здоров’я і добробуту людини та є абсолютно рівнозначне фізичному здоровʼю. 

Згідно з дослідженнями ВООЗ в умовах війни поширеність розладів психічного здоров’я серед населення зростає до 22%. Це означає, що в Україні кожен 5-й громадянин або матиме, або вже має психічні розлади. 

При цьому: у 13% населення будуть спостерігатися легкі форми депресії, тривоги та посттравматичного стресового розладу (ПТСР), у 4% – помірної важкості, а у 5% населення будуть виявлені важкі психічні захворювання, такі як психотичні розлади, тяжкі форми депресії, тривожних розладів та ПТСР.

Проблеми із психічним і фізичним станом здоров'я взаємопов’язані, тому пацієнти звертаються частіше саме до лікарів первинної ланки – сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Фахівці первинної ланки – спеціалісти першого контакту. Саме вони є першими, хто зустрічає  людину зі скаргами та можуть оцінити її стан, надати ранню невідкладну психологічну підтримку. А у разі необхідності передати людину з розладами ментального здоров’я до відповідного «вузького» спеціаліста – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Там, де психічне здоров’я інтегроване до первинної медичної допомоги, доступ до послуг поліпшується, психічні розлади частіше виявляються і лікуються, а також супутні проблеми в сферах фізичного та психічного здоров’я лікуються узгоджено. Таким чином, первинна медична допомога повинна стати основою надання послуг в сфері психічного здоров’я.

Немає здоров’я без психічного здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора