14 лютого 2023 року комунальному закладу «Міський музей» міста Рубіжне виповнюється 17 років

Дата: 14.02.2023 10:10
Кількість переглядів: 195

Фото без опису

Комунальний заклад «Міський музей» м. Рубіжне Луганської області є культурно-просвітницькою та науково-дослідницькою установою, яка збирає, вивчає, зберігає та використовує пам’ятки історії, матеріальної та духовної культури та залучає громадян до досягнень національної та світової історико-культурної спадщини з метою формування громадсько-свідомих, освічених, моральних, патріотичних особистостей, здатних до розбудови незалежної України. Музей у своїй діяльності безпосередньо підпорядкований відділу культури, молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області.

У зв`язку з повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну, активними бойовими діями на території Луганської області та міста Рубіжне, після 24 лютого 2022 року комунальний заклад «Міський музей» вимушено евакуювався на підконтрольну територію України. Після цього відбулося відновлення діяльності музею та подальша робота з виконання основних завдань через наповнення інформаційними, просвітницькими, публіцистичними матеріалами  сторінки Рубіжанський міський музей | Facebook. Крім того проводиться постійна поточна робота з опрацювання і збору інтернет-матеріалів про хроніки війни в Луганській області. Започатковано усно-історичний, письмовий проект «Збережена пам'ять», в рамках якого збираються і архівуються спогади мешканців Рубіжанської громади про ті події, що відбувалися з ними з початку війни. Також у співдії з Рубіжанською міською військовою адміністрацією, Міжнародним Червоним хрестом проводиться збір даних для реєстру про загиблих/поранених мешканців Рубіжанської громади. 

Разом із Луганським обласним краєзнавчим музеєм, Музейним кризовим центром було сформовано запити до європейських колег про потреби музеїв Луганщини, на кризовий період з проханням про допомогу. На сьогодні вже отримано великий об’єм матеріально-технічного забезпечення Рубіжанського музею на період воєнного стану і роботу після деокупації території Рубіжанської громади. Також музей регулярно приймає участь у навчальних, освітніх он-лайн конференціях, тренінгах з організації музейної роботи, цифрування фондів, висвітлення історичних подій України.
Музей – це, як правило, завжди про історію, то ж пропонуємо поринути в життєпис цього закладу нашого міста. Створено його було за рішенням 59-ї сесії міської ради від 02 листопада 2005 року і передано будівлю, зведену в 1953 році, розташовану за адресою: проспект Переможців 21, в старому центрі міста, поблизу Парку культури і відпочинку. 12 грудня 2005 року музей отримав свідоцтво про державну реєстрацію, був сформований його штат, а 14 лютого 2006 року новий заклад культури м. Рубіжне відкрився для роботи і став першим робочим днем для музейників. Коли вони тоді, в лютому 2006 року, побачили будівлю, то усвідомили, що їх чекає робота з капітального ремонту і реконструкції цього приміщення для нового, музейного використання. 

Головним завданням на момент відкриття музею, крім реконструкції приміщення, стало створення головної експозиції. Основою фонду новоствореного музею став фонд музею історії Рубіжанського виробничого об’єднання «Барвник», започаткований, як музей Рубіжанського хімічного комбінату за наказом № 132 від 05 травня 1960 року. Це була унікальна колекція речей, документів, фотографій, архівних копій. 03 травня 1992 року Колегія управління культури Луганського облвиконкому на підставі висновків Луганського Краєзнавчого музею присвоїла музею РВО «Барвник» звання „народний”. В зв’язку з реструктуризацією підприємства РВО «Барвник» і за відсутністю фінансування, втратою приміщення музею (будівля Палацу культури ім. Кірова стала аварійною), музейний фонд з 1997 р. зберігався у непристосованому приміщенні. У 2002 р. його було передано на баланс міста. В цей період було багато втрачено, та значна частина фонду зберіглася. 

З перших днів роботи нового музею, паралельно зі складанням проектно-кошторисної документації на проведення ремонтних робіт в будівлі музею, встановленням технічного обладнання, вдосконаленням інформатизаційної діяльності музею, створювалася головна стаціонарна експозиція відповідно до історичних періодів: 1914-1941 рр., 1945-1991 рр., 1991 р. – сьогодення. Співробітники музею організували активну роботу з пошуку нових цікавих фактів та зібрання експонатів, які більш повно та об’ємно відтворювали і доповнювали історичну розповідь про минуле нашого міста. Музейне зібрання на момент відкриття нараховувало 1850 одиниць основного фонду і 1460 одиниць науково-допоміжного фонду зберігання, а на 01.01.2022 року ці показники складали 4498 одиниць основного фонду і 2012 науково-допоміжного. Експозиційна площа музею складала 503 м2, площа музейної території – 5403 м2. Крім того у 2021 році три міські школи передали у фонд музею експонати з власних музейних кімнат, що мало суттєво поповнити музейні фонди після відповідного опрацювання цих колекцій. 

За період роботи до 24 лютого 2022 року до основних заходів музею -  екскурсій, виставок, експозицій – залучилося більше 100 тис. відвідувачів, дорослих і дітей, рубіжан і гостей нашого міста. Збільшилася кількість виїзних музейних виставок: до Дня Перемоги, Дня Хіміка, Дня Конституції, Дня Сім’ї. В обласному святі до Дня гри та іграшки (м. Креміна) музей узяв участь з виставкою «Рубіжне туристичне». У 2021 році було закінчено роботу по організації та формуванню нових експозицій – відкрита фотодокументальна зала «Рідного міста сторінки», у залі довоєнної історії Рубіжного «Місто на піску» було відкрито нову експозицію скам’янілостей кам’яновугільного та крейдяного періоду (район м. Рубіжне). Раз на кілька років відбувалися реекспозиції залів музею, матеріали постійно оновлювались, в музеї проводилися Дні відкритих дверей до урочистих державних свят України. Так, в музеї традиційно проходило свято проводів до лав Української армії «Я – українець, громадянин, патріот», зустрічі з воїнами і ветеранами АТО (ООС).

Продовжувалася і вдосконалювалася постійна робота з напрямку музейної педагогіки: проводилися сумісні заходи зі школами, дитячими садочками, КПР та ін. Стало доброю традицією щорічно проводити в музеї травневу виставку дитячої творчості з нагоди Дня захисту дитини, на якій експонувалося більше 300 дитячих творів художнього та декоративно-ужиткового мистецтва. На період роботи міських пришкільних таборів цей зал ставав лідером по кількості відвідувань, дітям подобалось роздивлятись твори своїх талановитих однолітків.
Щорічно на базі міського музею проводився дитячий обласний відкритий конкурс пленерного живопису «Весняна палітра Рубіжного». Роботи переможців конкурсу прикрашали стіни музею.

На початку 2022 року в музеї працювали зали АТО в районі міста Рубіжне 2014-2015 рр., етнографії, відкритих фондів, історії виникнення і розвитку міста Рубіжне до початку Другої світової війни, історії міста під час війни, фотодокументальної експозиції «Рідного міста сторінки», діяли кілька тимчасових виставок. Особливе місце в роботі музею займала виставка «Місто майстрів» в рамках міського свята Дня Сім’ї. Щорічно, починаючи з 2006 року музей організовував грандіозну виставкову подію, до роботи якої долучалися не тільки рубіжанські майстри, але й аматори народної творчості з Луганська, Сєвєродонецька, Сватова, Кремінної, Новоайдару, Кудряшівки, Варварівки. В рамках «Міста майстрів» музей щорічно організовував виставку експонатів з музейного фонду.

В напрямку проектної роботи музей постійно приймав участь у проектах Українського культурного фонду «Музей відкрито на ремонт» під егідою Українського кризового медіа-центру (м.Київ). 

Міський музей став учасником круглого столу в рамках проекту GIZ (Німеччина) «Створення ветеранського простору «Воїни світла». Організував тематичну виставку «16 днів проти насильства» в рамках дня Міжнародного дня ООН викоренення насильства що до жінок.
Окремо хотілось би зазначити, що споруда міського музею є культурною і архітектурною спадщиною міста Рубіжне, вона перебуває у власності громади протягом майже 70-ти років і втілює в собі як місцеву архітектурну пам’ятку, так і багатогранність нематеріальних культурних явищ, пов’язаних з життєдіяльністю цієї будівлі, її роллю для місцевого соціуму. Будівля, в минулому дитячі ясла-садочок, потім Будинок піонерів, пізніше Комплекс позашкільної роботи, з самого свого народження у 1953 році була наповнена світлом, щастям, дитячими усмішками, цікавими подіями, з нею пов'язані історії життів сотень, тисяч чудових людей, наших рубіжан. А в якому гарному місці вона розташована! Жива пам'ять, душа і серце нашого Рубіжного, наша гордість! Нове, музейне використання будівлі дозволило багатогранно розкрити усі її якості – утилітарні, інформаційні, емоційні, бо містяни, відвідуючи музей, згадуючи світлі або драматичні моменти минулого, наповнювали музейний простір ланцюжками цінних спогадів і почуттів. Музей також завжди був важливим транслятором історичних етапів розвитку Рубіжного і, як продукт проживання людей нашої місцевості, уособленням конкретного середовища, демонструючи життя, трансформацію цього середовища, створюючи умови для виховання вільної, розвинутої, освіченої особистості, здатної думати, аналізувати, робити висновки, сприяти її саморозвитку. 

Музей став невід’ємним учасником культурного життя нашої громади. Навколо музею утворилась спільнота друзів і однодумців – художників, майстрів, місцевих краєзнавців, знавців історії, просто небайдужих людей, мешканців Рубіжанської громади. Слід зазначити, що рубіжанські музейники – це люди, котрі люблять свою роботу і поєднують в ній багато інших професій: екскурсоводів, дослідників, психологів, вчителів, декораторів, оформлювачів виставок, організаторів театралізованих вистав. 

Музей для рубіжан перетворився на унікальний в своєму роді світ, де зберігався наш найголовніший скарб – пам’ять міста, нерозривний зв'язок поколінь, минулого і сьогодення. Музей, як людина, всі ці роки зростав, розвивався, наповнювався і, відмовляючись від віджилих нарративів минулого, набував нових сенсів і змісту, трансформувався в сучасний музейний живий організм, який по новому осмислював і трактував історичну і культурну спадщину міста, України, світу. Так було і мало бути, музей стояв на шляху сталого розвитку і сучасних трансформацій… Але 24 лютого 2022 року життя нашого міста, нашої країни назавжди змінила страшна безглузда війна, яка безжально і цілеспрямовано знищує українську культуру, історію, ідентичність, скоює геноцидні злочини, спрямовані на фізичне винищення українців або їх примусове виселення з батьківщини, проте Україна вже рік героїчно протистоїть підступному ворогу, бореться, б’ється в нерівному бою за своїх людей, за культуру, спадщину, за українську землю і перемагає, повертаючи своє, бо воює на стороні правди і справедливості. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора