14 лютого 2023 року управління праці соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації прийняли участь у фокус груповій дискусії в межах реалізації проєкту «Жінки, мир, безпека: місцеві потреби – місцеві рішення»

Дата: 17.02.2023 12:30
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

В умовах збройного конфлікту та повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну тема насильства, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків набула особливого значення для української спільноти. Нові виклики для різних груп жінок і чоловіків, серед яких переміщення, втрата доходу та ризик бідності, насильство, зокрема сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, на тимчасово окупованих територіях, ризики торгівлі людьми та інші спонукають наше суспільство до пошуку нових шляхів вирішення цих проблем.

Управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації є відповідальним  структурним підрозділом, до повноважень якого належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на території Рубіжанської міської територіальної громади Сєвєродонецького району Луганської області. До завдань управління, в тому числі, належать запобігання та протидія насильству за ознакою статті, здійснення виконання загальнодержавних та регіональних програм з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Одним із найважливіших загальнодержавних документів у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», який Україною першою в світі було прийнято в умовах збройного конфлікту.

Цей документ направлено на забезпечення більш активної участі жінок на всіх рівнях прийняття рішень, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція, на виконання якої прийнято Національний план дій, стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору. Основні положення резолюції визначають особливу важливість врахування потреб жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях та особливу вразливість жінок перед негативними наслідками конфліктів.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2022 № 1150-р внесені зміни до Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

За ініціативи Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної військової адміністрації та  громадської організації «Платформа розвитку «СМР» 14 лютого 2023 року начальник управління праці соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації Наталія Ковтун разом з колегами прийняла участь у фокус груповій дискусії в межах реалізації проєкту «Жінки, мир, безпека: місцеві потреби – місцеві рішення».

Учасниці заходу мали на меті виявити основні проблеми, потреби та бар’єри щодо участі, захисту, запобігання конфлікту й відновлення, з якими стикаються представники/ці органів державної влади, місцевого самоврядування у Луганській області.

За підсумками зустрічі учасниці дискусії структурували основні проблеми, з якими стикнулися внутрішньо переміщені особи Луганщини, в тому числі і представники/ці органів державної влади та місцевого самоврядування в умовах збройного конфлікту, обговорили можливість створення «дорожньої карти» подолання зазначених бар’єрів і проблем, актуалізували необхідність оновлення місцевих планів заходів щодо реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на 2023-2025 роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора