Спільна дія для нашої мрії

Дата: 28.02.2023 10:45
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

В умовах воєнного стану, введеного у зв’язку з військовою агресією рф проти України, комунальний заклад «Рубіжанська публічна бібліотека» стала «переміщеною» бібліотекою, але завдяки підтримці Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області та її структурного підрозділу – відділу культури, молоді та спорту, намагається бути ближче до кожного свого користувача в умовах онлайн. Так, бібліотечна установа пропонує скористатися широким спектром бібліотечно-інформаційних онлайн послуг, приймає участь в роботі нових проектів, а бібліотекарі стають волонтерами там, де вони опинилися фізично.

Одним із головних професійних пріоритетів бібліотеки стала організація доступу до достовірних джерел інформації. На бібліотечних сторінках у соціальній мережі Фейсбук https://cutt.ly/10E6tIj https://cutt.ly/A0E6hxZ здійснюється розміщення узагальненої інформації з офіційних сторінок обласної та міської адміністрації, благодійних фондів, державних, громадських та правових організацій, важливих для життєдіяльністю членів громади: карта обласних гуманітарних хабів та види допомоги, яку можуть отримати ВПО; алгоритм відновлення втрачених документів; правила евакуації за кордон; особливості проживання в різних країнах та інші. В онлайн-Контактному центрі бібліотеки надаються консультації з пошуку роботи офлайн та в мережі інтернет. Бібліотекарі допомагають активним користувачам у відновленні втрачених контактів з близькими родичами та друзями, відновлюють втрачені світлини. 

Важливими є розміщення порад від психологів: про те, як допомогти дитині впоратися з тривогою, чи варто говорити з дітьми про війну, та як і самим дорослим долати психологічні кризи та ін.; інформування про можливість отримання групової та індивідуальної психологічної допомоги.

У сучасному житті бібліотекарі Рубіжанської публічної бібліотеки залишаються безпосередньо популяризаторами книги і читання, які завжди є одним із видів психологічного розвантаження, інформують про доступ до електронних книг, публікують тематичні підбірки літератури, огляди нових видань, віршові мозаїки творів молодих поетів, написаних про війну і на війні, розміщують огляди творчості письменників-ювілярів, дописи з ідеями для змістовного дозвілля дітей, які можна використовувати батькам також в укриттях. І головне, публікації про яскраві моменти нашого спільного життя допомагають не втрачати рубіжанам зв’язок одне з одним і зі своїм містом. Про це свідчать коментарі під дописами.

Таким чином, працівники Рубіжанської публічної бібліотеки надихаються самі та морально підтримують широку аудиторію користувачів у ці трагічні й героїчні для України дні.

Бібліотеки Рубіжного мають багату історію, яка розпочалася у далекому 1933 році з відкриття заводської профспілкової бібліотеки. Протягом наступних сорока років було відкрито 5 бібліотек для дорослих та 2 для дітей, які в 1975 році під час об'єднання міських масових бібліотек, утворили централізовану бібліотечну систему (ЦБС). Третього березня 1988 року центральна бібліотека отримала нове приміщення по вулиці Володимирська, 51, що дозволило впровадити її нову структуру.

В 2021 році в зв’язку з утворенням Рубіжанської територіальної громади до складу Централізованої бібліотечної системи приєдналися 5 сільських бібліотек: Булгаківська, Варварівська, Голубівська, Кудряшівська, Михайлівська і було утворено комунальний заклад «Рубіжанська публічна бібліотека».

Бібліотека постійно розвивалася, впроваджувала нові ідеї, програми та форми співпраці з громадою, щоб повною мірою відповідати потребам сучасного суспільства. Проєктна діяльність ставала одним із головних напрямів розвитку. Співпраця з міжнародними організаціями та реалізація проєктів стимулювали інноваційну діяльність бібліотек, давали змогу вирішувати матеріально-технічні проблеми, залучати нових користувачів, розширювати коло соціальних партнерів. 

На момент початку російської навали до складу комунального закладу «Рубіжанська публічна бібліотека» входило 9 бібліотек (з них 5 сільських) в яких працювало 22 бібліотечних працівника. Бібліотеками  обслуговувалося 11,5 тис. користувачів, книжковий фонд налічував 133,2 тис. примірників. Бібліотека мала 28 комп’ютерів з доступом до Інтернет, 18 одиниць копіювально-розмножувальної техніки та 27 одиниць мультимедійного обладнання.

В даний час, бібліотеки втратили матеріальні засоби, приміщення, але в них лишилися свої комунікаційні канали, через які ведеться інформаційна робота та боротьба з фейками і пропагандою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора