Онлайн нарада Міністерства у справах ветеранів та Асоціації міст України з питань формування та розвитку ветеранської політики в умовах сьогодення

Дата: 03.03.2023 15:01
Кількість переглядів: 106

Фото без опису

Наприкінці лютого відбулася онлайн нарада Міністерства у справах ветеранів та Асоціації міст України з питань формування та розвитку ветеранської політики в умовах сьогодення, в якій взяла участь начальник управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації Наталія Ковтун.

Заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита ознайомила учасників наради з сучасними інструментами реалізації ветеранської політики (платформа е-Ветеран на сайті Міністерства у справах ветеранів України) за посиланням https://mva.gov.ua/ua/e-veteran, та з проектом запровадження системи асистентів ветерана (менторів).

Директор Департаменту соціального захисту Міністерства Руслан Приходько розповів про функціонування єдиного вікна ветеранів у ЦНАП та основні функції ментора: консультування/інформування ветерана про права, надання допомоги в оформленні документів та представництво інтересів. Тобто ментор буде комунікатором ветерана у відносинах з державою/органом місцевого самоврядування/установою.

Практичними кейсами роботи з ветеранами поділилися посадовці Київської, Львівської та Житомирської територіальних громад. Проблеми соціалізації ветерана після повернення з війни залишаються незмінними з 2014 року: надання психологічної допомоги, перекваліфікація за спеціальністю, працевлаштування, правова підтримка.

В Рубіжанській міській територіальній громаді станом на 01.01.2022 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебувало 795 учасників бойових дій, 9 членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, 10 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 3 учасника війни з числа учасників АТО/ООС. Зрозуміло, що внаслідок військової агресії РФ проти України, кількість Захисників та Захисниць нашої країни зросла в рази, відповідно збільшується кількість пільговиків та членів їх сімей, які матимуть право на підтримку держави і місцевої громади. Тож, здійснювати підготовчі заходи необхідно вже зараз.

02 березня заступник начальника військової адміністрації з соціальних питань Аліса Міщенко провела робочу нараду з начальником управління праці та соціального захисту населення Наталією Ковтун та директором  КНП «ЦПМСД» Євгеном Цихмістренко.

Учасники наради визначили, що першочерговими завданнями на сьогодні є відновлення списку ветеранів війни, розробка програми соціальної підтримки зазначеної категорії громадян, надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та напрацювали «дорожню карту» реалізації завдань.

Слід зазначити і проблемні моменти. Наразі до управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації надходять численні звернення учасників АТО/ООС щодо надання офіційної інформації про суми отриманої допомоги ВПО та пільг на оплату житлово-комунальних послуг за 2021 та 2022 роки для заповнення Декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У зв'язку з відсутністю доступу управлінь праці та соціального захисту населення Луганської області до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, надати інформацію про виплачену  суму пільги на оплату житлово-комунальних послуг наразі неможливо.  Тільки в  уповноваженому банку, через який здійснювалися виплати, можливо отримати повну інформацію про  суми допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам та пільги на оплату ЖКП. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора