Рубіжанський меморіал. Олександр Єфімчук

Дата: 06.03.2023 09:05
Кількість переглядів: 329

Єфімчук Олександр Михайлович. Народився 15 травня 1994 року у селі Переділи Рівненської області.

Служив старшим механіком-водієм 2-го відділення 1-го взводу оперативного призначення 6-ї роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 2-го батальйону оперативного призначення (на бронетранспортерах) військової частини 3018 Національної гвардії України, старший солдат. 

Олександр Єфімчук народився у селі Переділи Рівненського району. Коли навчався у школі, померла мама... Та Сашко зумів взяти себе у руки, гарно навчався, потім самостійно вступив у Київський політехнічний інститут на державну форму навчання.

У Сашка були золоті руки. Він покинув навчання і пішов за покликом серця. Працював у автомайстерні й так любив свою справу, що складно сказати, що це було для нього — робота чи хобі. До нього їхали за порадою з Києва, Одеси, Вінниці. Своє щастя знайшов у столиці — тут одружився з Наталею, тут же вирішили будувати своє родинне гніздечко. Веселий, життєрадісний, позитивний. Навіть у найскрутніші моменти він завжди пригадував численні анекдоти чи смішні історії, аби підняти дух, коли, здається, зовсім не до цього...

Коли прийшла війна, Сашко вступив до тероборони Києва. Думки про те, що буде сидіти, склавши руки, у нього не було. Він рвався захищати, бо мав певний досвід служби, хотів показати іншим, навчати хоча б азам. Олександр вступив до Добровольчого формування «Свобода», а підписав контракт з Нацгвардією.

05 травня 2022 року російсько-окупаційні війська намагалися захопити місто Рубіжне Луганської області та забезпечити сприятливі умови для проведення наступу в напрямку населеного пункту Лиман Луганської області. О шостій годині ранку противник почав масований штурм міста під прикриттям реактивних систем залпового вогню «Град». 

Старший солдат Єфімчук О.М., як механік-водій екіпажу бронетранспортера БТР-3Е, отримав службово-бойове завдання разом із головним сержантом Юдіним Є.С., виїхати в напрямку населеного пункту Лиман Луганської області для укріплення позицій батальйонно-тактичної групи та разом з піхотою провести зачистку звільнених укріплень. Вдало маневруючи, старший солдат Єфімчук О.М. надав кращі можливості екіпажу вибивати бойовиків із займаних позицій, завдаючи їм значних втрат у живій силі та техніці. 

О 09:40 під час здійснення поновлення боєкомплекту та проведення десантування гвардійців на вогневі позиції батальйонно-тактичної групи військової частини 3018, старший солдат Єфімчук О.М. почув характерний звук пострілів артилерійських систем противника у бік позицій українських захисників. Не вагаючись ні хвилини та миттєво зорієнтувавшись в бойовій обстановці, гвардієць відштовхнув головного сержанта Юдіна Є.С. в укриття та накрив його своїм тілом. 

В цей час ворожий снаряд потрапив по позиції, де знаходилися військовослужбовці, в результаті чого старший солдат Єфімчук О.М. отримав важкі множинні осколкові поранення не сумісні із життям. До свого 28-річчя він не дожив якихось 10 днів.

За сумлінне виконання службових обов'язків, відданість Військовій присязі та Українському народові, зразкове виконання службово-бойових завдань, особисту мужність і відвагу в складних умовах загрози життю та здоров’ю старший солдат Єфімчук Олександр Михайлович нагороджений орденом «За мужність» ІІІ  ступеня (посмертно). 

12.05.2022 був похований із військовими почестями  на кладовищі в рідному селі Переділи.

Рубіжанська міська військова адміністрація висловлює щирі співчуття родині загиблого.

Вічна пам’ять та слава Герою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора