65 років існування. Історія і сьогодення Дитячо-юнацької спортивної школи №1 міста Рубіжне Луганської області

Дата: 14.03.2023 09:15
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Дитячо-юнацька спортивна школа № 1 м. Рубіжне Луганської області має 65-річний літопис спортивних успіхів рубіжанських дитлахів, як заклад спеціалізованої позашкільної освіти спортивного профілю, який протягом всіх років існування забезпечував розвиток здібностей вихованців в обраних видах спорту та створював необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортсменів для резервного спорту, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді Рубіжанської територіальної громади.

Дитячо-юнацьку спортивну школу № 1 було утворено у 1958 році, з 1988 року школі присвоєне ім’я видатного рубіжаніна, вихованця школи, Олімпійського чемпіона Володимира Смірнова. Шлях до створення сучасної спортивної школи у тому вигляді, як вона перебувала у лютому 2022 року був нелегкий. Була виконана низка організаційних заходів: у 2012 з метою оптимізації до ДЮСШ № 1 приєднали ДЮСШ № 2, а з 1 січня 2014 року - приєднали ДЮСШ обласного фізкультурно–спортивного товариства «Україна». І ДЮСШ № 1 дійсно стало в місті Рубіжному центром розвитку здібних і наполегливих тренерів-викладачів та учнів, який об’єднував тих, хто демонстрував і гармонійний розвиток, і фізичну підготовку, і міцне здоров'я – результат сумлінних занять фізкультурою і спортом. 

Станом на 24.02.2022 ДЮСШ №1 мало І категорію і у закладі діяло 10 відділень з видів спорту: баскетбол, бокс, спортивна гімнастика, дзюдо, легка атлетика, карате, пауерліфтинг, плавання, футбол та фехтування. ДЮСШ № 1 активно співпрацювало з федераціями всіх видів спорту, які культивувалися в Рубіжному. Завдяки ініціативі дирекції, тренерсько-викладацького складу, в останні роки у школі почали розвиватися нові види спорту: сучасне п’ятиборство, ММА (змішане бойове мистецтво), греплінг та панкратіон. 

До початку бойових дій у спортивній школі займалось 658 учнів, заняття з якими проводили 28 тренерів-викладачів (з них - 17 штатних тренерів). Чотири тренери-викладачі: Віктор Урбан (пауерліфтинг), Андрій Урбан (пауерліфтинг), Олександр Дорошенко (карате) та Юрій Федоров (сучасне п’ятиборство) мали звання «Заслужений тренер України», тренер-викладач Микола Бараннік – «Заслужений майстер спорту», два тренери-викладачі Владислав Дорошенко та Олександр Дубовой мають спортивні звання «Майстер спорту України міжнародного класу. 

У жовтні 2021 у м. Рубіжне було реалізовано проєкт «Капітальний ремонт будівлі ДЮСШ № 1 по вул. Смирнова, 27 а, м. Рубіжне», який відбувався протягом 2020-2021 років. Відкриття спеціалізованого залу гімнастики закладу після реконструкції, в рамках реалізації проєкту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», відбулося за кошти Європейського інвестиційного банку. 

За період існування вихованці ДЮСШ здобули величезну кількість досягнень на Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях, підіймались на п’єдестали чемпіонатів Європи і Світу. 

З перших днів війни, адміністрація закладу організувала в підвалі однієї зі спортивних будівель сховище для жителів міста. Були зібрані продукти, теплі речі, медикаменти, зроблений запас води, обладнані спальні місця. 

У березні 2022 тренерсько-викладацький склад ДЮСШ № 1 вимушено евакуювався на підконтрольну територію України. Працівники опинилися у Київській, Львівській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Тернопільській та Закарпатській областях. Тренери-викладачі підтримують надійний зв'язок з вихованцями, продовжують складати індивідуальні плани тренувань для учнів груп базової підготовки та спеціалізованої базової підготовки, які переїхали на підконтрольну територію України та країни Європи і мають можливість тренуватися, консультують батьків юних спортсменів, допомагають проводити заняття у партнерських спортивних установах та федераціях України, займаються методичною роботою по підвищенню тренерської кваліфікації, вдосконалюються, беруть участь у вебінарах, активно підключаються до волонтерських заходів, зборів та змагань, де обмінюються досвідом з колегами. Велика кількість вихованців практично всіх відділень ДЮСШ №1 продовжують тренування у різних спортивних установах країни та Європи.

Незважаючи на складну ситуацію, провідні спортсмени та тренери ДЮСШ № 1 протягом минулого 2022 року мали великі спортивні успіхи і досягнення: Лужбін Олександр виборов І місце у чемпіонаті світу-2022 з пауерліфтингу серед юнаків у Стамбулі (Туреччина) та здобув золоту медаль на чемпіонаті України-2023; на Чемпіонат Європи з карате SKIF у Нідерландах срібним призером стала Ксенія Коломійцева; у командному чемпіонаті світу «WORLD’S STRONGEST NATION U105 2022» у м. Ландсхут, (Німеччина) ІІ місце здобув тренер-викладач Олександр Дубовий та отримав спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу»; тренер-викладач Микола Бараннік у м. Бірмінгем (США) на ХІ Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту здобув ІІ місце та виборов перемогу і звання чемпіону світу на змаганнях з пауерліфтингу, які відбулися у 2022 році у м. Віборг (Данія). 

Проте найголовніше в діяльності спортивної школи – не рекорди, а пропаганда здорового способу життя, гартування підростаючого покоління, відволікання юнаків і дівчат від поганих звичок. Спорт завжди був потужним виховним засобом і ДЮСШ № 1 протягом 65-річного існування успішно це демонструє.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора