Вступ-2023: визначено порядок прийму до закладів вищої освіти

Дата: 26.03.2023 09:09
Кількість переглядів: 67

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році (https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/vstupna-kampaniya-2023/umovi-prijomu-dlya-zdobuttya-vishoyi-osviti-2023-roku).

У цьому документі описані терміни вступної кампанії, основні критерії відбору абітурієнтів, подана інша важлива для вступників інформація.

Вступні випробування на бакалаврат

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей) будуть використовувати результати національного мультипредметного тесту.

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що міститиме два блоки завдань: основний і додатковий. Обов’язкові навчальні предмети, що увійшли до основного блоку, – українська мова та математика. Додатковий блок міститиме завдання з навчального предмета, який вступник вибере під час реєстрації для участі в тестуванні. Серед запропонованих на вибір предметів будуть історія України, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька), біологія, фізика та хімія.

Зазначимо, що після завершення виконання всіх завдань НМТ у тимчасовому екзаменаційному центрі (ТЕЦ) учасник бачитиме на моніторі комп’ютера, за яким він працював, інформацію про кількість отриманих ним тестових балів. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати з  кожного предмета, переведені в шкалу 100–200 балів.

Зауважте, що кількість тестових балів, отриманих учасниками за виконання завдань з окремого  предмета  НМТ, буде переведено до шкали 100–200 балів за умови, що з цього предмета набрано не менше 10 % від загальної кількості тестових балів. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, а й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу.  

До результатів кожного предмета НМТ буде застосовано ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Зауважте, що для вступу, крім результатів НМТ 2023 року, також можна буде використовувати результати ЗНО 2020-2021 років та НМТ-2022. 

Вступні випробування до магістратури

Для охочих вступати до магістратури у 2023 році проводитимуть єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ),  а також єдиний вступний іспит ( ЄВІ).
ЄФВВ – форма вступного випробування для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра, яка передбачає оцінювання рівня підготовленості вступника з фаху.

ЄВІ – форма вступного випробування для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра, яка поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника).

Для конкурсного відбору зараховують бал (бали):

1) ЄВІ та ЄФВВ (2023 року) – для вступу на спеціальності галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини»;
2) ЄВІ та ЄФВВ (2023 року) або ЄВІ 2023 року та фахового іспиту – для вступу на спеціальність 061 «Журналістика»;
3) ЄВІ (2023 року), фахового іспиту – для вступу на інші спеціальності. 

Реєстрацію заяв на участь в ЄВІ та ЄФВВ здійснюють у терміни, встановлені Міністерством освіти і науки України. Графік проведення вступних випробувань до магістратури буде затверджено згодом.

ЄВІ та ЄФВВ цьогоріч відбуватимуться у формі  комп’ютерних онлайн-тестів, які можна буде пройти лише в спеціальних ТЕЦ (як і НМТ), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також за кордоном.

Завдання тесту загальної навчальної компетентності ЄВІ буде укладено відповідно до Програми тесту загальної навчальної компетентності, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 11 лютого 2022 року № 158.

Завдання тестів з іноземних мов ЄВІ буде укладено відповідно до Програми єдиного вступного іспиту з іноземних мов для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі здобутого ступеня вищої освіти (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2019 року № 411.

Завдання предметного тесту ЄФВВ буде укладено відповідно до програм предметного тесту єдиного фахового вступного випробування, затверджених наказами Міністерства освіти і науки України від 3 лютого 2022 року № 107 для вступу на спеціальності 081 «Право» та 293 «Міжнародне право», від 11 лютого 2022 року № 153, 154, 155, 156, 157 для спеціальностей галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 29 «Міжнародні відносини».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора