4 квітня в Україні відзначають Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, котра пов’язана з розмінуванням

Дата: 04.04.2023 09:07
Кількість переглядів: 78

4 квітня в Україні відзначають Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, котра пов’язана з розмінуванням.

Цей день було започатковано Організацією Об’єднаних Націй з метою привернення уваги людства до проблеми мінної загрози, перешкоджання використанню державами мін та подібних вибухових апаратів, покращення поінформованості суспільства щодо загрози вибухових пристроїв та пошук методів їхнього знищення на території держав.

Починаючи з 2015 Україна постійно фігурувала серед найбільш забруднених вибухонебезпечними залишками війни країн світу. Вірогідно, що тепер країна обійме сумну першість. Адже для України, 4 квітня, стане ще однією гіркою пам’яткою про злочини російських окупантів, бо тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. А ще окупанти, відступаючи, хаотично мінують все, що можуть: дитячі іграшки, будинки, поля, дитсадки та техніку. Так вони намагаються завдати максимальної шкоди нашій країні.

Попри численні кампанії з інформування про мінну небезпеку, попереджувальні повідомлення знову і знову надходять звістки про нові жертви. Це є болючим нагадуванням про те, що таких заходів ніколи не буде достатньо. Важко бачити й чути про людей і сім’ї, чиї близькі, особливо діти, втратили життя або здоров’я через цікавість чи ігнорування настанов фахівців. А ті, кому пощастило вижити після нещасного випадку, отримують тяжкі фізичні та нерідко психологічні травми на все життя.

З метою підвищення рівня обізнаності щодо ризиків, пов’язаних із поводженням з вибухонебезпечними предметами, працівники відділу культури, молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації та підпорядкованих відділу закладів культури та спорту пройшли безкоштовний освітній онлайн-курс на освітній платформі «Зрозуміло» за темою «Дивись під ноги! Дивись, куди йдеш!», про що отримали сертифікати.

Курс було розроблено Державною службою України з надзвичайних ситуацій спільно з Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа». Ведучим курсу став лідер українського музичного гурту ТНМК («Танок на майдані Конго»), а нині військовий добровольчого батальйону «Реванш» Олег Фагот Михайлюта.

Онлайн-курс – безкоштовний. Він складається з п’яти серій по п’ять хвилин і порушує головні питання про вибухонебезпечні предмети (ВНП).

Інформація з курсу життєво важлива як для тих, хто планує повернення або поїздку на деокуповані території, так і для всіх інших українців. Адже цілковито безпечних населених пунктів зараз у нашій країні, на жаль, немає.

З метою підвищення рівня обізнаності цивільного населення щодо ризиків, пов’язаних із поводженням із вибухонебезпечними предметами, та зведення до мінімуму людських жертв, Державна служба Україна з надзвичайних ситуацій просить якомога більше громадян переглянути онлайн-курс.

Рубіжанська міська військова адміністрація пропонує всім мешканцям Рубіжанської громади переглянути онлайн-курс перед поверненням на деокуповану Луганщину за посиланням:
https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1:eef+EEF-033+dec2022/course/

Все буде Україна. До зустрічі в безпечному Рубіжному.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора