Реалізація повноважень у сфері соціального захисту населення

Дата: 07.04.2023 10:22
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

В травні 2022 року розпорядженням начальника військової адміністрації утворено управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (далі – УПСЗН).

Матеріально-технічну базу УПСЗН в Рубіжному окупанти знищили вщент, тож розпочинати роботу управління довелося з нуля. З метою збереження кадрового потенціалу до роботи залучено 21 спеціаліста (третину колективу), які перемістилися на територію, підконтрольну Україні. За відсутності комп’ютерної техніки, блокування доступу до баз і реєстрів, територіальної роз’єднаності, колектив спонукало одне бажання - працювати на благо громади.

Першим кроком на шляху відновлення діяльності установи став збір інформації про мешканців Рубіжанської міської територіальної громади, які внаслідок військової агресії РФ проти України вимушені були покинути домівки і оселилися на території України. Для систематизації інформації та формування реєстру внутрішньо переміщених осіб, виявлення їх першочергових потреб спеціалісти управління розробили гугл-форму, це дозволило станом на 07.04.2023 зібрати інформацію і працювати з 5765 мешканцями нашої громади.
Найбільша кількість, а саме 1646 рубіжан мешкають у Києві та Київській області та 1303 - у Дніпрі і Дніпропетровській області.  Для своєчасного реагування на проблеми та потреби громадян, кожен спеціаліст управління праці та соціального захисту населення закріплений за відповідною областю України, телефони спеціалістів розміщені на офіційному сайті військової адміністрації (https://rmva.gov.ua/telefoni-fahivciv-upszn-10-05-23-12-10-2022/).

Працівники управління активно налагоджують зв'язки з благодійними фондами та організаціями для надання різноманітної гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам Рубіжанської громади, надають допомогу мешканцям громади в оформленні документів для отримання фінансової допомоги від благодійних фондів і організацій. Категорії отримувачів допомоги визначає донор, найпоширеніші з них: особи з інвалідністю, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, самотні особи похилого віку та інші.  815 сімей або 1724 особи уже отримали допомогу у сумі 11,5 млн грн від благодійної організації ADRA Ukraine, уже надано допомогу 43 родинам, в яких виховуються діти з інвалідністю, і збір документів триває для «МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка Україна», 65 родин очікують на рішення БО «БФ «Запорука», 150 сімей  - від ВП Асоціації «Тріангль Женерасьон Юманітер».

З метою прискорення відправки гуманітарної допомоги Укрпоштою саме рубіжанським сім’ям, працівниками управління оперативно надано допомогу Попаснянській військово-цивільній адміністрації в актуалізації інформації для формування списків на відправку. Це дозволило забезпечити 100% потребу і 1806 рубіжан, які зареєстровані на отримання гуманітарної допомоги Укрпоштою, в березні поточного року отримали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування.
    
Поступово налагоджується діяльність установи з виконання основних завдань, визначених Положенням. Наприкінці 2022 року управління отримало доступ до Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, спеціалістам надано можливість щомісяця  перевіряти суми призначеної допомоги на проживання 461 ВПО, які перебувають на обліку в УПСЗН з 2014 року. Інформація про виявлені невідповідності передається до ДП "ІОЦ Мінсоцполітики України".

Міністерство соціальної політики України поступово надає можливість всім управлінням Луганщини повертатися до своєї основної діяльності в частині нарахування і виплати всіх видів державних соціальних допомог. В березні поточного року 10 спеціалістам управління надано доступ до програмного комплексу Автоматизована система обробки документації отримувачів пенсій та допомог (АСОПД).  Це дозволило надавати кваліфіковані консультації  мешканцям Рубіжанської міської територіальної громади, які мешкають по всій  України,  з питань нарахування та виплати різних видів державної соціальної допомоги. З питань призначення (перепризначення) виплат необхідно звертатися до органу соціального захисту населення за місцем фактичного/тимчасового перебування (місцем реєстрації ВПО).    

Оновлено діяльність в напрямку реалізації права внутрішньо переміщених осіб, які захищали суверенітет та незалежність України, на  отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення відповідно до ПКМУ від 18.04.2018 №280. Спеціалісти управління отримали доступ до Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб, актуалізували інформацію щодо 41 особи, які перебували на обліку, провели роз’яснювальну роботу з кожним, за винятком трьох осіб, надають допомогу щодо реалізації права на отримання компенсації за новим місцем проживання.

Розпочато підготовчу роботу для проведення оздоровчої кампанії для дітей Рубіжанської міської територіальної громади влітку 2023 року: підготовлено проект розпорядження начальника військової адміністрації про утворення Координаційної ради з питань відпочинку та оздоровлення дітей та затвердження її складу, триває актуалізація реєстру дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки (категорії визначено Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»). Оголошення про збір заяв і документів буде опубліковано на офіційному сайті Рубіжанської міської військової адміністрації після проведення процедури закупівлі путівок у відповідності до вимог чинного законодавства.

У 2023 році з   державного бюджету управлінню виділено 82,0 тис грн. за бюджетною програмою 2507110 «Соціальний захист осіб з інвалідністю» за напрямком «Відшкодування вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю». Найближчим часом Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації планує організувати навчання спеціалістів роботі в централізованому банку даних з проблем інвалідності. Після проходження відповідного навчання буде оновлено діяльність установи і за цим напрямком.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора