Управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації інформує

Дата: 14.04.2023 09:09
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

З початком війни ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми різко підвищився. Велика кількість людей примусово вивезені на територію Росії та Білорусі, незаконно утримується, перебуває у полоні та використовується у збройному конфлікті. Крім того, значна частина людей вимушена пристосовуватись до нового життя у Європі або на тимчасовому місці проживання на території нашої держави, часом не маючи жодної підтримки, подібного досвіду та відповідних знань, чим можуть скористатись недобросовісні роботодавці, орендодавці тощо. Так, події, що відбуваються зараз в суспільстві, значно загострюють проблеми, пов'язані з торгівлею людьми.  

Управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської військової адміністрації, як орган, до повноважень якого відноситься здійснення заходів у сфері протидії торгівлі людьми, роз’яснює.

Чинним законодавством визначено, що Національна соціальна сервісна служба України є центральним органом виконавчої влади, що приймає рішення про встановлення/відмову у встановленні або продовження/відмову у продовженні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми (далі – статус).

Процедура встановлення статусу чітко визначена статтею 15 Закону України „Про протидію торгівлі людьми” (далі – Закон) та Порядком встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 417 (далі – Порядок).

Закон передбачає, зокрема, що процедура встановлення статусу не може перевищувати місячний строк з дня проведення співбесіди з особою.

Пунктом 12 Порядку визначено чіткий перелік документів, які подаються на розгляд до Нацсоцслужби, а саме:
1) копія заяви;
2) копія документа, що посвідчує особу, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, або особу, зазначену у пункті 5 цього Порядку;
3) копія заповненого опитувального листа;
4) копія облікової картки особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, або особи;
5) копія заяви особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, до правоохоронних органів про захист своїх прав та інтересів (у разі звернення) або копія повідомлення (заяви) посадової особи до правоохоронних органів про виявлений факт торгівлі людьми;
6) копія зауважень особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, чи законного представника дитини, яка постраждала від торгівлі
людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, перекладача, психолога чи педагогічного працівника та адвоката до змісту опитувального листа (у разі наявності);
7) інші документи та матеріали щодо наявності підстав для встановлення статусу (копії проїзних документів, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, довідку про перетин державного кордону, медичні висновки тощо).

За результатами розгляду документів Нацсоцслужба надсилає лист з повідомленням про прийняте рішення, у якому зазначається дата та номер протоколу засідання робочої групи Нацсоцслужби з розгляду документів щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Механізм виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 № 660 „Про затвердження порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми” (далі – Порядок виплати).

Виплата здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій, районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) (крім м. Києва) (далі – органи соціального захисту населення) рад. Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи подає органові соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) зазначеної особи такі документи:
- заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
- копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
- копію документа, що посвідчує особу;
- копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Матеріальну допомогу може отримати уповноважена особа, законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи. У разі коли особа, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, не отримала матеріальної допомоги протягом відповідного бюджетного періоду з поважних причин, вона має право звернутися за її отриманням у наступному бюджетному періоді та отримати матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років, діти віком від шести до 18 років, працездатні особи, особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за отриманням матеріальної допомоги.

Консультацію можна отримати за телефоном 0930315770.
    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора