День пам’яток історії та культури

Дата: 18.04.2023 09:37
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишила у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання.

18 квітня в Україні щорічно відзначається День пам’яток історії та культури й Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Це свято в Україні встановлене Указом Президента України «Про День пам’ятників історії та культури» від 23.08.1999 № 1062/99. 

Цього року країна вже вдруге відзначає День пам’яток історії та культури України у складний воєнний час. На території Рубіжанської міської територіальної громади знаходиться 40 пам’яток культурної спадщини: 11 – пам’яток історії, 6 – пам’яток архітектури та містобудування, 23 – пам’ятки археології. Всі вони знаходиться на цей час на тимчасово окупованій території у великій небезпеці.

Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.

На сьогодні з соціальних мереж відомо, що через дії армії рф в Рубіжному повністю зруйновані 4 пам’ятки архітектури та містобудування: 

- житловий будинок 1929 року по вул. О. Бондаренка, 2 (фото 1, 2, 3);
- житловий будинок 1929 року по вул. Смирнова, 23 (фото 4); 
- будівля колишньої школи № 1 1929 по вул. Смирнова 27 (фото 5); 
- житловий будинок 1929 року по вул. Фрунзе, 8. Також тут розміщувалась бібліотека-філія № 1 комунального закладу «Рубіжанська публічна бібліотека (фото 6, 7).

Частково зазнали руйнувань:

- братська могила радянських воїнів по просп. Переможців, 21 (фото 9, 10);
- Іллінська церква. З 2005 Свято-Іллінський чоловічий монастир Cєвєродонецької єпархії Української Православної Церкви (фото 11, 12, 13, 14, 15);
- Храм святителя Феодосія Чернігівського Cєвєродонецької єпархії Української Православної Церкви (фото 16, 17).

Міністерством культури та інформаційної політики України для належного документування воєнних злочинів створено спеціальний сайт, на якому розміщується інформації про руйнацію закладів культури та об’єктів культурної спадщини, скоєних армією росії. В цьому переліку знаходяться і об’єкти Рубіжанської громади. 

Відділ культури, молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації звертається до всіх мешканців громади: якщо у Вас є фото/відео -  інформація стосовно стану братських могил, розташованих в Рубіжному по вул. Первомайській, на території хімкомбінату «Краситель», міському кладовищі та кладовищі в південні частині міста, а також у с. Варварівка, с. Затишне, с. Голубівка, с. Кудряшівка та с. Михайлівка, надати зазначені дані на електронну адресу відділу kms.rub2022@gmail.com або у коментарях до цієї публікації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора