Рубіжанські бібліотекарі підтримують свій професійний рівень

Дата: 25.04.2023 09:09
Кількість переглядів: 57

В умовах воєнного стану, комунальний заклад «Рубіжанська публічна бібліотека» стала «переміщеною» бібліотекою, але завдяки підтримці Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області та її структурного підрозділу – відділу культури, молоді та спорту, намагається бути ближче до кожного свого користувача в умовах онлайн. Бібліотекарі, в різних обставинах життя, навіть під час військових дій, залишаються доброзичливими і компетентними, намагаються стати більш креативними, професійними. Постійна самоосвіта, участь в заходах з обміну досвідом, проходження онлайн курсів на різних освітніх платформах допомагають в цьому. Відчутну допомогу надають і професійні методичні центри. 
Протягом березня-квітня бібліотекарі комунального закладу «Рубіжанська публічна бібліотека» брали участь у декількох онлайн лекціях, форумах, семінарах. Участь у таких заходах сприяє збереженню професійного рівня кадрового складу Рубіжанської публічної бібліотеки для подальшого розвитку її роботи після перемоги і деокупації нашого міста.

Корисною та цікавою була онлайн конференця Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» - «Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Куди рухаємося? Що змінилося? Що потребує змін?», під час якої обговорювалася проблема актуалізації бібліотечних фондів, відбулося ознайомлення з досвідом роботи публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва і Львівської публічної бібліотеки з цього питання.

Доєдналися рубіжанські бібліотекарі також до Форуму: «Бібліотека: наш простір змін», організованого Молодіжною секцією Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація». Під час обговорення бібліотечний простір позиціонувався, як територія змін – послуг, функцій, івентів в нових реаліях воєнного стану в Україні. Зарубіжні колеги розповіли про те, які корективи внесла російсько-українська війна у роботу бібліотек за кордоном та про те, як вплинуло тимчасове проживання громадян України на їх сферу бібліотечної діяльності.

Для тих, хто шукає нові ідеї та хоче обмінюватися кращими бібліотечними практиками, Секція працівників публічних бібліотек Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» провела марафон інноваційного досвіду публічних бібліотек України «БібліоFashion Львівщини». Бібліотечні іноватори Львівщини своїм досвідом довели, що інноваційна діяльність публічних бібліотек допомагає їм ставати конкурентоздатними, запроваджувати нові бібліотечні послуги, формувати позитивний імідж в суспільстві та конкретній громаді.

Особливості роботи в Інстаграмі, аналіз помилок при написанні проєктів, поняття «мова ворожнечі» – теми методичних днів від Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Медіаграмотність та її складові, що таке «фактчекінг», інформаційно-психологічна операція (ІПСО), як оцінити якість медіа і самому створювати якісний контент. Такі знання отримали бібліотекарі під час проходження тридцятигодинного освітнього курсу на платформі Prometheus «Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям?». І такі навички, як відрізняти правду від брехні в часи справжнісінької навали різноманітної інформації, рубіжанські бібліотекарі намагаються передати своїм користувачам.

Але, одним із головних професійних пріоритетів бібліотеки стала організація доступу до достовірних джерел інформації. На бібліотечних сторінках у соціальній мережі Фейсбук https://cutt.ly/10E6tIj https://cutt.ly/A0E6hxZ здійснюється розміщення узагальненої інформації з офіційних сторінок обласної та міської адміністрації, благодійних фондів, державних, громадських та правових організацій, важливих для життєдіяльністю членів громади: карта обласних гуманітарних хабів та види допомоги, яку можуть отримати ВПО; алгоритм відновлення втрачених документів; правила евакуації за кордон; особливості проживання в різних країнах та інші.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора