Всесвітній день охорони праці

Дата: 28.04.2023 09:11
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Міжнародна організація праці (МОП), прагнучі привернути увагу світового співтовариства до створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров'я, щороку відзначає Всесвітній день охорони праці.

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року встановлено Національний день охорони праці, який відзначається щороку 28 квітня і проводиться в організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

Головною метою державної політики України у сфері охорони праці є збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. За будь-яких обставин конституційне право працівника на належні, безпечні та здорові умови праці повинно забезпечуватися та бути предметом особливої турботи та контролю держави.

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі. Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України. 

Однак, з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці. Праця в умовах воєнного етапу пов'язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. 

В Україні за час збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 - зі смертельним наслідком. Безпосередньо внаслідок військової агресії, у зв’язку з ракетними обстрілами та дією вибухових предметів під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком. На території Донецької та Луганської областей за цей час під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 312 працівників, утому числі 44 - зі смертельним наслідком, 23 - внаслідок військової агресії, у зв’язку з ракетними обстрілами та дією вибухових предметів.

Наразі Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш запитувані питання розміщуються па офіційних вебсайтах Держпраці та Міжрегіонального управління, на інформаційному порталі pratsia.in.ua та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс онлайн консультацій «інтерактивний інспектор», регулярно розміщуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації, інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації, безпосередньо спілкуються з людьми тощо. Також на інформаційному порталі рекомендації як працювати безпечно в умовах війни. 

Рубіжанська міська військова адміністрація пропонує 28 квітня 2023 року долучитись до вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві, в мирний час та під час воєнного стану.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора