26 квітня є днем пам’яті про одну з найбільших техногенних катастроф – аварію на Чорнобильській АЕС

Дата: 30.04.2023 10:03
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

26 квітня є днем пам’яті про одну з найбільших техногенних катастроф – аварію на Чорнобильській АЕС. Це день вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

З метою вшанування пам’яті про жертв та ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції та привернення уваги до небезпечних наслідків техногенних катастроф в закладах освіти Рубіжанської міської військової адміністрації пройшли різноманітні заходи.

Учителі Рубіжанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 10 Рубіжанської міської ради провели єдину годину спілкування з вшанування пам’яті з нагоди 37-річниці Чорнобильської трагедії.

Учителі Рубіжанської гімназії № 1 для учнів  2 - 9 класів провели виховні години, які були спрямовані на те, щоб нагадати молодому поколінню про трагічну подію 1986 року. Учні мали змогу дізнатися про історію Чорнобильської катастрофи, про те, як вона сталася і які наслідки мала для цілого світу. Під час усіх заходів звучали заклики до того, щоб діти стали активними громадянами, які знають свої права та обов'язки, бережуть навколишнє середовище.

У Рубіжанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3 також пройшли заходи під єдиною назвою «Чорнобиль – чорний біль нашої землі». Для учнів 3 класів проведено інформаційні хвилинки на тему «Чорнобиль - дзвони пам'яті людської; 4 класів було організовано урок-реквієм «Пам’яті Чорнобильської трагедії».Учні 5-7 класів обговорювали проблеми екологічної безпеки під час уроку-застереження «Чорнобиль – пам’ятати не забути», а 8-9 класи взяли участь в інтелектуально-пізнавальній вікторині «Вчора, сьогодні, завтра. Чорнобиль крізь віки».

У Рубіжанській гімназії № 4 виховні години та інформаційні хвилинки мали відповідні назви: «Чорнобиль - зона відчуження», «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять», «Урок  пам’яті  Чорнобиля», «Чорнобиль не має минулого. Чорнобиль…Трагедія… Пам’ять». Учні переглянули відео, дізнались про причини та наслідки трагічних подій квітня 1986р. та про подвиг пожежників ЧАЕС. Обговорили вплив аварії на людей та екологію, дізнались, як зараз використовується забруднений простір. На уроках англійської мови учні опрацювали текст про Чорнобиль з сайту BRITANNICA KIDS, з якого дізнались подробиці аварії та подивились інтерв’ю оператора ЧАЕС (англійською мовою), намалювали відповідні малюнки, які потім були відправлені на загальногімназійну виставку.

У Рубіжанському ліцеї Сєвєродонецького району Луганської області  класні керівники провели   виховні години, круглі столи  та бесіди: «Вплив радіаційного та хімічного забруднення на розвиток і формування дитячого організму», «Чорнобиль – біль України», «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі», "Пам’ятай про Чорнобиль… Думай про майбутнє…" та інші, під час яких учні ще раз ознайомилися з гіркими сторінками історії нашої країни. Діти переглядали відеоматеріали, які надали їм інформацію про характеристику АЕС, наслідки аварії, поширення радіації, забруднення довкілля, проаналізували дії людей під час виникнення радіаційної загрози. Вихованцям також було запропоновано познайомитися з принципами роботи АЕС та причинами трагедії, із 16 маловідомими пізнавальними фактами про Чорнобиль. 

Ми вшановуємох вилиною мовчання всіх, хто віддав своє життя, рятуючи український народ від радіаційної небезпеки. Чорнобиль - це вже історія України, але дітей треба навчити вболівати за минуле своєї держави, щоб протистояти злу, насильству, руйнуванню навколишнього світу. 

Дякуємо всім, хто дбає про безпеку на українських АЕС!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора