З Днем праці!

Дата: 01.05.2023 09:10
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

У 2023-му році День праці відзначатиметься вже в 137-й раз. Історія цього свята йде далеко в XIX століття, а засновником його є зовсім не Радянський Союз, як думають деякі люди. Багато представників старшого покоління знають Першотравень як "День солідарності трудящих", який активно святкували в СРСР. Люди влаштовували демонстрації та концерти, присвячені праці. На підприємствах заохочували грамотами робітників, які перевиконували план, як "ударних трудівників". 

Насправді, історія свята 1 травня почалася в 1886 році в Чикаго, коли півмільйона людей вийшли на мітинги, вимагаючи скорочення робочого дня до 8 годин. До цього моменту вони працювали по 15-20 годин на добу. Того дня поліцейські намагалися заспокоїти мітингувальників, а сама акція закінчилася безліччю жертв - загинули кілька протестантів і співробітників правопорядку.

Подібні мітинги ще не раз проводили в наступні роки, а у 1888 році з'їзд Американської федерації праці в Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. 

В Україні Першотравень вперше відзначили у 1890 році у Львові. Цей день вже тоді був державним святом і офіційним вихідним. 

Сучасна Україна теж відзначає День солідарності трудящих, але з 2017 року свято стало називатися трохи інакше - День праці.

Рубіжанська міська військова адміністрація вітає  усіх із першим днем травня та Днем праці. Бажаємо Вам радості натхненної спільної праці, колективної згуртованості та єднання з тими, хто Вам дорогий. Ніколи не бійтеся роботи, ніколи не сумнівайтеся у своїх силах, ніколи не зупиняйтеся на півдорозі до поставленої мети. Бажаємо успіхів, відкриттів, ідей, досягнень, проривів, нових можливостей та інтересів. Нехай результати Вашої праці радують та надихають на подальші звершення!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора