9 Травня 2023 року в Україні відзначається День Європи

Дата: 09.05.2023 09:25
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Указ «Про День Європи» 8 травня 2023 року  підписав Президент України Володимир Зеленський.

«Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи — для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. І правильно буде разом з усією вільною Європою відзначати День Європи, — зазначив Володимир Зеленський на офіційному Телеграм-каналі. — Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку від завтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність — єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир». 

Указ оприлюднений на офіційному сайті Президента України.

«Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю: установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу», — йдеться у документі.

Також визнається таким, що втратив чинність, указ президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи». Цим указом відзначення встановлювалося в третю суботу травня. 

Цього року Україна вперше долучається до заходів відзначення Дня Європи та миру 9 травня, що символізує її повернення до європейської родини.

Історична довідка. 9 травня 1950 року була оголошена Декларація Шумана, в якій французький міністр іноземних справ Робер Шуман пропонував створити Європейську спільноту вугілля та сталі — першу з наднаціональних інституцій, які тепер відомі як «Європейський Союз». Створення цієї спільноти стане, як зазначено в Декларації, механізмом попередження воєн у Європі, щоб їх не лише «не можна було уявити, а й вони були неможливими». 

У процесі реалізації Паризького договору 1951 року, Європейська спільнота вугілля та сталі спочатку еволюціонувала в створення Європейської комісії, а згодом і Європейського Союзу. Пізніше були створені чотири основні європейські інституції — Європейська Комісія, Європейський парламент, Європейська рада і Європейський суд.

Офіційно ж країни-члени Європейського Союзу почали відзначати День Європи у 1985 після зустрічі у Мілані — як день відзначення миру і єдності на європейському континенті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора