В закладах освіти Рубіжанської громади пройшли різноманітні заходи до Дня вишиванки

Дата: 19.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Українська вишиванка - не просто святковий одяг. Вона створює особливий настрій, вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вишиванка є символом краси, щасливої долі, символізує родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. А кожен колір у вишивці має своє символічне значення. З метою виховання в учнів почуття патріотизму, любові й шани до традицій нашого народу в закладах освіти Рубіжанської громади пройшли різноманітні заходи.

Рубіжанська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 10 взяла участь у флешмобі «Вишиванка – душа мого народу!». Українську вишиванку називають «молитвою без слів». Історія вишиванки відтворює історію життя українського народу, засвідчує, якими талановитими та гарними майстрами були українці. Заборона носити вишиті сорочки в усі часи була переконливим доказом того, що українську культуру намагалися знищити, а українців позбавити їхнього національного коріння. Ми вбираємося у вишиванки не тільки для краси, а й для того, щоб показати всьому світу, що Україна має свою самобутню національну культуру, звичаї, традиції, історію.

Рубіжанська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.№ 3 провела акцію для дітей «З вишиванкою у серці». Учні вирізали із паперу сердечки та писали на них слова, з якими асоціюють нашу рідну та неподільну Україну (із фото було створено відео). Під час інформаційної хвилинки на загальношкільному заході діти занурилися в історію вишиванки, узяли участь в інтерактивній вікторині «Правда-Дія-Передбачення». 

"Вишиванка - наш генетичний код". Під таким гаслом пройшли заходи у Рубіжанській гімназії №4. Учні переглянули презентації, у яких розкривалися цікаві факти про вишиванки, про регіональні особливості та символіку, ознайомилися з відеовиставкою "Вишиванка очима дітей"; створювали малюнки та вивчили пісню "Вишиванка" на уроках мистецтва.

Учні, вчителі та їх родини, батьки долучилися до флешмобу "Луганщина вишивана". Педагоги 18 травня відкрили засідання педагогічної ради привітаннями із Днем вишиванки.

Напередодні свята батьки учнів Рубіжанського ліцею зробили з дітьми селфі у вишиванках і приєдналися до загального флешмобу. Учителі на годинах спілкування та тематичних інформаційних хвилинках розповідали про особливості вишитої сорочки, її значущість, ознайомили учнів з історією святкування першого в Україні Дня вишиванки, демонстрували відео, презентації. Діти дивувалися барвистим сорочкам, гарним, різноманітним візерункам. У 7-б класі на годині спілкування «День вишиванки» діти ознайомилися з цікавими фактами про вишиванку, український орнамент, узяли участь у вікторині. З метою популяризації української культури і традицій у 7-В класі відбулася виховна година «Вишиванка – код нації». Під час спілкування учні мали нагоду за допомогою техніки оригамі створити вишиванку своїми руками. Для цього їм знадобився лише один аркуш паперу і фантазія. Легко та швидко! І головне — просто в умовах гострої нестачі матеріалів для творчості. На уроках образотворчого мистецтва учні виготовляли паперову вишиванку, а потім вигадували та малювали власні узори на ній. На уроках музичного мистецтва ліцеїсти ознайомились з піснями «Мамина сорочка», «Вишиваночка білесенька», «Весняна вишиваночка». 

Для нас вишиванка - це не просто одяг, а частина душі. Тож пам'ятаймо наші традиції! Разом до перемоги!
Слава Україні! Зі Святом Вишиванки!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора