Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Дата: 25.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 48

Офіційний символ цього дня – зображення квітки незабудки. Назва рослини говорить сама за себе: не забувай, памʼятай мене!

В Україні відбувається безліч трагедій, пов’язаних зі зникненням дітей різного віку. Це велика трагедія для рідних та близьких, яким довелося пережити біль втрати своєї дитини.

Кожний випадок – це окрема історія та драма. Одні діти просто губляться, інші – тікають з дому. Дітей викрадають, вони стають жертвами злочинців. Ця проблема актуальна для України як ніколи, адже під час війни  порушується основоположне право дітей – право на життя.

Станом на 6 квітня березня в Україні 381 дітей вважаються зниклими безвісти від початку повномасштабного вторгнення, а до органів поліції надійшло понад 11 тисяч заяв та повідомлень про зникнення дітей. Крім того, представники поліції нагадують, що за час війни росія депортувала близько 19,5 тисяч дітей. При цьому реальна кількість депортованихможе сягати декількасот тисяч.

Україна змогла повернути понад 308 дітей, депортованих до росії та Білорусі. Від початку вторгнення вже знайшли 10 230 хлопчиків та дівчат. На жаль, внаслідок збройної агресії загинули 464 дитини, ще 931 – отримали поранення.

Для розшуку безвісти зниклих дітей ще у 2016 році за ініціативи всеукраїнської громадської організації «Магнолія» та відповідно до Директиви 2009/135/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС впроваджена Гаряча лінія за номером 116 000. Гаряча лінія працює на всій території України та за кордоном для абонентів усіх мобільних операторів. Дзвінки – безоплатні. Також нагадуємо, що у разі зникнення дитини чи дорослої людини варто звернутися до правоохоронних органів або до Омбудсмена. 

Важливо пам’ятати, що небайдужість і людяність кожного з нас може не тільки допомогти дитині, а іноді навіть врятувати їй життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора