День безневинних дітей – жертв агресії – це протест проти насильства та війни!

Дата: 04.06.2023 09:30
Кількість переглядів: 60

Лише три дні тому ми відзначили День захисту дітей. В умовах широкомасштабної військової агресії, розв’язаної путінською росією проти України, дорослі, як могли, намагалися створити бодай якусь атмосферу свята для маленьких українців  – були організовані концерти, театралізовані вистави, конкурси. Ну і, як зазвичай,  нашу малечу пригощали солодощами.

А вже сьогодні, 4 червня, у нашого майбутнього знов подія. І це, на жаль, не свято… Сьогодні – День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. 

Він був установлений Постановою Верховної Ради України від 1 червня 2021 року із врахуванням того, що з 2014 року на території Донецької, Луганської та інших областей внаслідок збройної агресії та інших дій держави-агресора проти України загинуло щонайменше 260 дітей.
Чого саме 4 червня? Історія заснування цього сумного дня повертає нас у 19 серпня 1982 року. Саме тоді, під час засідання Генеральної Асамблеї ООН, членами цієї міжнародної організації було ухвалене рішення про заснування Міжнародного дня безневинних дітей – жертв агресії із щорічним відзначенням 4 червня. Поява цього дня підтверджує  зобов’язання ООН забезпечити захист прав дітей.

З 24 лютого актуальність цього пам’ятного дня лише збільшилась та зачіпає інтереси молодого покоління українців не лише Донеччини та Луганщини, а й всієї України. росія вторглася широкомасштабно із застосуванням крилатих ракет, авіації, кораблів, бойової техніки та систем залпового вогню. Наші діти дуже швидко подорослішали: навчилися виживати в бомбосховищах, відрізняти звук ракети від літака, засинати «під мелодію градів», а прокидатися від свисту куль.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України, з 24 лютого 2022 року, в нашій країні загинули понад 500 дітей. Про це виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел повідомила в Twitter. «З часу загострення війни у лютому 2022 року, щонайменше 501 дитину було вбито», - наголосила Рассел. Вона уточнила, що це лише підтверджені дані ООН. За офіційними даними правоохоронних органів України, на сьогодні 998 дітей отримали поранення, 389 зникли безвісти, 19 505 примусово депортовані на територію держави-агресора. 

Ви тільки вдумайтеся в ці цифри. Вони жахають. Це не просто суха статистика. Це людські, й що найгірше за все − дитячі долі й життя… Але й вони ще не остаточні.

Гнів, лють та ненависть до окупантів викликають такі трагічні цифри. За що?..

Нині українська влада на всіх рівнях буквально б’є у набат, привертаючи увагу світової спільноти до таких жахливих подій. Цілодобово,  крок за кроком правоохоронні органи, ювенальні прокурори фіксують факти скоєння воєнних злочинів проти дітей та збирають доказову базу з метою подальшого притягнення до кримінальної відповідальності рашистів. Ну а військовим залишається одне й головне − мститися за загиблих хлопчиків і дівчаток. Мститися за кожне понівечене тіло, розірвану вщент материнську душу та боротися за живих – за мирне майбутнє своїх дітей, свій дім, свою країну до повної перемоги над агресором!

Діти мають жити в мирі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора