Спалах кору в Україні: що треба знати про хворобу і як захистити себе

Дата: 19.06.2023 10:30
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5—6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг. Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини. 

Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. 

Медичні працівники комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Рубіжанської територіальної громади рекомендують всім пацієнтам дитячого віку, які за віком згідно з календарем щеплень підлягають вакцинації проти кору, звернутися до найближчого центру первинної медико-санітарної допомоги за місцем фактичного тимчасового проживання для уточнення стану імунізації та отримання вакцинації за віком. 

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні. Разом ми захистимо Україну від кору.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора