Питання захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – в пріоритеті роботи обласної влади

Дата: 23.06.2023 13:00
Кількість переглядів: 280

Фото без опису

21 червня 2023 року під головуванням заступника голови Луганської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Катерини Безгинської в режимі онлайн відбулась нарада щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану. На нараді були присутні начальник та спеціалісти служби у справах дітей облдержадміністрації, начальники та заступники начальників військових адміністрацій області та начальники служб у справах дітей міських, районних, селищних, сільських територіальних громад.

Від Рубіжанської міської військової адміністраціїї у нараді взяли участь заступник начальника з соціальних та гуманітарних питань та  начальник служби у справах дітей. 

Під час наради були підняті питання створення служб у справах дітей та їх укомплектування. Зазначено, що наразі в усіх територіальних громадах області створено 30 служб в яких працює 50 спеціалістів.  

Звернено увагу на моніторинг евакуації дітей, які перебувають  на первинному обліку служб у справах дітей Луганської області та виховуються в сімейних формах виховання (опіка/піклування, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї). За інформацією начальника служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації Раїси Родіни, з початку вторгнення рф на територію України, із 1432 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, разом із законними представниками у безпечні райони України та за її межі на час проведення бойових дій перемістилось 537 дітей. 
Серед важливих питань, які підіймались на нараді, це повернення на підконтрольну територію України  статусних дітей, які  залишились на тимчасово окупованій території.  Було зазначено, що кожного дня повинна проводитися робота щодо з’ясування місцеперебування кожної дитини та їх законних представників з якими тривалий час відсутній зв’язок. Разом з цим наголошено на розроблення алгоритму дій громад при вирішені питання виявлення та влаштування дітей, після деокупації  територій. 

Також було обговорено механізм реалізації прийнятої постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2023 року № 546 «Про тимчасове переміщення (евакуацію) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, та їх повернення». Ознайомлено зі змінами у законодавстві з питань усиновлення дітей під час воєнного стану, забезпечення влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, влаштування дітей до сімейних форм виховання, а саме удосконалення процедури ( спрощення) влаштування дітей під опіку /піклування, на виховання до дитячого будинку сімейного типу та прийомної сім’ї.

Було обговорені і інші питання такі, як перспективи проведення оздоровлення та відпочинку  статусних дітей у 2023 році, щодо підключення та функціонування ЄІАС « Діти», надання статусу дитини – сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування в умовах воєнного стану, проведення роботи щодо кандидатів в батьки- вихователі ДБСТ, прийомні батьки.

Як зазначила заступник голови Луганської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Катерина Безгинська - «Питання захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – в пріоритеті роботи обласної влади. Ми маємо напрацювати єдину концепцію, яка сприятиме адаптації дітей та їх родин в суспільстві під час війни і після їх повернення додому».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора