3 - 6 липня у Варшаві відбулася міжнародна конференція «Заповнення сліпих зон. Розміщення України на контурній карті Європи»

Дата: 11.07.2023 11:30
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

3 - 6 липня у Варшаві відбулася міжнародна конференція «Заповнення сліпих зон. Розміщення України на контурній карті Європи».

Організатором конференції виступила фундація OBMIN у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, посольством Німеччини у Варшаві, Інститутом Гете у Варшаві, колегіумом Імре Кертеш в Єні, Представництвом Єврокомісії у Варшаві за підтримки фундації польсько-німецької співпраці, Герда-Хенкель-Штифтунг, EY Польща, фонду родини Марії Приймаченко. 

Учасниками події стали представники музеїв з України, Німеччини та Польщі, в тому числі і в.о. директора Рубіжанського міського музею.

Робочі дні конференції були наповнені справжнім інтенсивом з навчання,  фахових комунікацій, неформального спілкування. Офіційне відкриття конференції відбулося у Форті Сокольницького - пам'ятці архітектури середині 19-го століття. Під час офіційних привітань від організаторів конференції та інших офіційних осіб, особливий наголос було зроблено на те, що Україна бореться за свободу Європи, її історію і культуру, тому неможливо думати про Європу без України. 

Велика увага була приділена оцифруванню музейних фондів, як засобу збереження національної спадщини. Темою спілкувань стали питання  про об'єднання політики культури і традицій, про ідентифікацію України у сучасному світі, про те, що її культура -  це  другий фронт, про візії героїчної України в Європі, про зміну наративу  і переформування ставлення до нашої держави як частини колишнього радянського союзу, усвідомлення того, що Україна завжди була частиною європейської сім'ї. Наші польські та німецькі колеги з повагою відзначали, що Україна швидко змінюється і багато напрацьовує  саме під час війни. 

В програмі заходу відбулася панель «Формування наративу: якою ви хотіли би бачити Україну? Та якою її бачать інші», під час якої заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар у розмові з доктором Каєм Олафом Лангом обговорювали теми, що стосуються існування культури під час війни, про проекції креативного сегменту, активний розвиток діджиталізації та її інтеграції в життя, про нагальні потреби українських музеїв у програмному забезпеченні та спільні проекти зі збору техніки з іноземними партнерами, про створення спеціальних бомбосховищ, релокацію музейних колекцій, а також про те, що Україна стає прикладом для інших країн у справі розробок в напрямку збереження національної культури і спадщини. 

Для учасників конференції відбулася серія майстер-класів. На панельній дискусії «Реалізація проектів на практиці, можливості фінансування починань українських музеїв», її учасники - представники європейських культурних інституцій, розповідали учасникам про досвід втілення власних культурних проектів та можливості для українських музейників в цьому напрямку. Окремою сторінкою конференції стала зустріч з заступником посла Німеччини у Варшаві та представниками Єврокомісії в Польщі, які висловили щирі і теплі слова підтримки українським музейникам. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора