Удосконалення знань медичних працівників первинної ланки Рубіжанської міської військової адміністрації

Дата: 24.07.2023 14:30
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Удосконалення знань медичних працівників первинної ланки Рубіжанської міської військової адміністрації принципам невідкладної допомоги при станах, що загрожують життю людини в умовах війни.

Ранній початок лікарської допомоги є фактором, який значно покращує шанси на виживання та відновлення функцій у травмованого або пораненого. Тому існує поняття  «золотої години» – перша година після настання екстреної події, протягом якої повинно розпочатись надання кваліфікованої лікарської допомоги.

Сьогодні вкрай важливо володіти базовими навичками першої домедичної допомоги, які допоможуть врятувати чиєсь життя. Важливо розділяти поняття домедичної допомоги та тактичної медицини. В чому ж різниця?

Домедична допомога – це найпростіші невідкладні медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці пригоди терміново після травми будь-якою особою, що опинилась поруч із місцем події. 

Тактична медицина – це надання медичної допомоги власне під час військових дій, враховуючи загрозу бойових дій чи обстрілу. Тактична медицина враховує той факт, що місце і обставини, в яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від лікарень, салону карети швидкої допомоги або, навіть, тротуару серед міста.

З метою підвищення рівня знань щодо першої невідкладної допомоги у різних екстрених ситуаціях, для можливості навчання населення основним діям при першої домедичної допомоги, керівництво комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» організувало для своїх лікарів та медичних сестер вебінар у режимах офлайн та онлайн “Невідкладна допомога в умовах воєнного стану”, що відбувся 19.07.2023 року. Спікером заходу виступила лікар-терапевт, кандидат медичних наук  Криворучко Марія Євгенівна.

Медики рубіжанської первинки удосконалили базові навички надання першої домедичної допомоги в умовах війни, знання про алгоритм MARCHE та його складові. Основними причинами смерті 80-90% поранених є масивна крововтрата та шок. Тому на заході детально розглянуто алгоритм надання тактичної допомоги при кровотечах. 

Медичні працівники первинної ланки рубіжанської військової адміністрації дуже рекомендують ВСІМ громадянам України детальніше дізнатись про основні аспекти надання домедичної допомоги в найпоширеніших ситуаціях, наприклад, встановивши на смартфон застосунок TacticMedAid, а також слідкувати за тематичною інформацією МОЗ України в Internet.

Продовжуємо навчання – продовжуємо життя!

Прості речі рятують життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора