Представники Рубіжанської міської територіальної громади взяли участь у онлайн форум «Деколонізація Луганщини. Відбудова, ресурси та можливості»

Дата: 25.07.2023 14:00
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

24 липня відбувся онлайн форум «Деколонізація Луганщини. Відбудова, ресурси та можливості». Організаторами форуму виступили громадська організація «Молодіжна організація «Молоде покоління», благодійна організація «Благодійний Фонд «Відсоток Небайдужих» та Національний фестиваль «Код нації».

Ініціатива онлайн форум підтримана грантом в рамках програми «Молоді Амбасадор(к)и Розмаїття», яку реалізує громадська організація «СТАН» у партнерстві з альянсом за права, рівність та міжнародну солідарність «Action Aid» за підтримки Disasters Emergency Committee (DEC). 

Головна ідея проведення форуму – це процес деколонізації на території Луганщини після її деокупації, у результаті якого підвищиться усвідомлення представників регіону (влада, громадськість, бізнес, молодь) щодо цього питання. 

У форумі взяли участь представники громад Луганської області, серед яких були і представники Рубіжанської міської територіальної громади: спеціалісти відділу культури молоді та спорту Рубіжанської міської військової адміністрації, керівники Рубіжанської публічної бібліотеки та міського музею м. Рубіжне.

З вітальним словом до учасників форуму звернулись: Аліна Адамчук, начальник управління культури, національностей релігій та туризму Луганської обласної державної адміністрації; Роман Власенко, голова Сєвєродонецької державної районної адміністрації; Євгенія Ратіхіна, заступник начальника управління молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації; Вадим Позняков, голова громадської організації «Декомунізація України»; Валентина Шулік, викладач ліцею № 20 м. Попасна; Ірина Тодорова, приватна підприємиця з м. Попасна.

Під час форуму були порушені питання щодо досвіду у реалізації процесів деколонізації як в інших країнах світу та і в інших областях України, було розвінчано стереотипи про тотально проросійські погляди мешканців Луганщини, висвітлено та поширено інформацію про культурну та історичну спадщину регіону.

Деколонізація в Україні це дуже важливий процес, який вимагає від нас критичного мислення та переосмислення історії, культури та суспільства. Деколонізація має на меті налагодити справедливість, відновити забуте й недооціненне та позбавити від імперської спадщини, яка використовується для відновлення імперського впливу та маніпуляції суспільством. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора