Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя

Дата: 26.07.2023 14:30
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

28 липня у багатьох країнах світу щорічно проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом.

В Україні близько 2 мільйонів людей інфіковано гепатитом С, а гепатитом В понад 600 тисяч. Але більшість хворих навіть не підозрюють про свій статус. 

Вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні. Близько 80% випадків цирозу та раку печінки зумовлено саме цими типами вірусних гепатитів.

Вчасне діагностування вірусних гепатитів є дуже важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.

Кожен пацієнт має право зробити безоплатний швидкий тест на вірусні гепатити. Така послуга входить у гарантований державою пакет надання первинної медичної допомоги. Для цього треба звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація, і зробити експрес-тест хоча б раз протягом життя.

Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто тестуватися після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт з інфікованою кров’ю.

У разі негативного результату обстеження вам нададуть інформацію щодо методів профілактики, яких необхідно дотримуватися, щоб попередити інфікування в подальшому.

У разі отримання сумнівного або некоректного результату вам запропонують повторний скринінг із використанням іншого швидкого тесту.

У разі позитивного результату сімейний лікар направить до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який спрямує на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу та в разі потреби скерує для подальшого лікування.

В Україні ефективні лікарські засоби для лікування від вірусного гепатиту C закуповують коштом державного бюджету за відповідною Державною програмою.

Нові противірусні препарати прямої дії, які вже широко використовуються, демонструють ефективність, яка сягає 94-98%.
 
Отримати безкоштовне лікування можна в закладі охорони здоров'я, який реалізує Державну цільову соціальну програму лікування вірусних гепатитів, за місцем реєстрації. Потрібно подати заяву керівнику медичного закладу на участь у зазначеній програмі. Участь у програмі лікування ухвалюється комісійно на основі медичних показників.

ШВИДКЕ тестування на вірусні гепатити можна пройти БЕЗКОШТОВНО у комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Рубіжанської громади, звернувшись за адресою: місто Дніпро, вул. Будівельників 23 (правий берег, Чечелівський район, 1 поверх будівлі Бізнес-центру «ДАЛАС»), телефон: 066 934 89 79.

Медики Рубіжного чекають на ваші візити!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора