#РубіжнеРазом. До Дня молоді. Олександр Лужбін: сила, міць і спортивна надія Рубіжного

Дата: 12.08.2023 13:30
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Цілеспрямований, відповідальний, впертий, міцний – саме таким є герой сьогоднішньої розповіді, яскравий представник сучасної генерації української молоді. Кілька років поспіль його перемогами і досягненнями пишається наша Рубіжанська громада та рідна Луганщина, його світлини на українських та світових п’єдесталах блискавично облітають мережу і збирають колосальну підтримку підписників. Знайомтесь – Олександр Лужбін, гордість і надія рубіжанського пауерліфтингу! 

Олександр народився у жовтні 2004 року в Рубіжному, навчався в Рубіжанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 6. Вже з раннього дитинства хлопець виявив бажання і здібності до зайнять спортом – спочатку в його житті з’явилось карате, потім він захопився футболом, а вже згодом, коли подорослішав, попросив батька, відомого спортсмена і тренера Миколу Баранніка, взяти з собою на тренування з пауерліфтингу до клубу «Ринг» Дитячо-юнацької спортивної школи № 1 (ДЮСШ № 1). Так, з 2019 року почалася успішна кар’єра юного талановитого спортсмена силових видів спорту. До його майбутніх успіхів доклала зусиль бригада досвідчених тренерів, серед яких такі зірки пауерліфтингу як Олександр і Володимир Дубові, і, звісно, Микола Бараннік. Регулярні тренування, режим, професійне наставництво досвідчених спортсменів стало запорукою того, що вже після року тренувань, ускладнених карантинними обмеженнями, у 2020 на Чемпіонаті України в Мангуші (Донецька область) Олександр виборов бронзу серед юнаків. 2021-й рік ознаменувався новими перемогами: на чемпіонаті Луганської області з жиму лежачи в особистій першості вихованець ДЮСШ № 1 Олександр посів другу сходинку, на чемпіонаті України з пауерліфтингу 2021 року серед чоловіків та жінок, юніорів та юніорок, юнаків та дівчат у Маріуполі став срібним призером, на Кубку Луганської області з класичного пауерліфтингу серед чоловіків та жінок, присвяченому пам'яті Народного Героя України Темура Юлдашева в особистій першості він став переможцем і пройшов відбір до Національної збірної України з пауерліфтингу. 

Звісно, що в житті юнака був не тільки спорт, тренування і змагання, в мирному рідному місті було багато можливостей для юнацтва реалізувати свої бажання та здібності, активно проводити вільний час. От і Олександр разом з друзями грав у футбол, їздив з батьками на природу, рибалив та відпочивав. А ще він брав участь у міських етапах Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), був «десантником».

Останнім змаганням минулого мирного життя став чемпіонат України з пауерліфтингу 2022 року серед дорослих, юніорів та юніорок, юнаків та дівчат, який проходив 12-17 лютого 2022 у Коломиї, де Олександр у ваговій категорії до 74 кг став чемпіоном.

А потім була війна… Під мінометним обстрілом його родина виїжджала з рідного міста вулицею Визволителів, яка повністю прострілювалась. Потім довелось долати важкий шлях біженців через Лиман, Краматорськ, Павлоград. Завдяки підтримці дружної української пауерліфтерської спільноти і до того часу незнайомих людей, які всім миром шукали варіанти допомоги колезі з Рубіжного, Баранніків прихистила в Кропивницькому сім’я Тютюшкіних, в якій батько і син теж спортсмени-пауерліфтери. Вони допомогли і підтримали наших земляків в самий важкий період, і зараз ці дві спортивні родини пов’язують дружні і професійні стосунки. Так вони і оселились в центральній Україні, далеко від рідного дому, від звичних умов, тренувань. 

Але, всупереч всьому, Олександр під керівництвом батька і тренера Миколи Баранніка, продовжував працювати над собою, тренуватися, готуватися до нових змагань. І його нові приголомшливі перемоги стали символом незламного духу і віри у себе. У серпні 2022 учень ДЮСШ № 1 Лужбін Олександр здобув перемогу у чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед юнаків, що проходив у місті Стамбул (Туреччина), показавши неймовірні результати: присідання 262,5 кг (золото) жим лежачі 157,5 кг (золото) та 225 кг у тязі (бронза), сума триборства склала 645 кг – Золото! 

Цього ж року Олександр в умовах війни закінчив школу, вступив до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

16 лютого 2023 на Всеукраїнській першості з пауерліфтингу (м. Коломия), Олександр Лужбін у складі збірної Луганської області, виступаючи у ваговій категорії до 74 кг показав кращі результати в усіх трьох вправах (присідання 247,5 кг; жим лежачи 147,5 кг; тяга 225 кг), та із загальним результатом 620 кг Олександр виборов велику золоту медаль і І місце чемпіонату України. 

3 травня 2023, на Чемпіонаті Європи з пауерліфтингу, у місті Тістед (Данія) у складі збірної України, у ваговій категорії до 74 кг він знову продемонстрував чудові результати у трьох вправах: присідання 265,0 кг – І місце; жим лежачи 157,5 кг – ІІІ місце; тяга 232,5 кг – IV місце. Із загальним результатом 655 кг Олександр виборов велику срібну медаль і ІІ місце чемпіонату Європи. Результатом виступу Олександра також стало виконання нормативу майстра спорту України! Здобуття цього звання його велика особиста перемога, результат величезних покладених зусиль, двох років важких виснажливих тренувань, більша частина яких проходила в складних умовах військового часу. Треба підкреслити, що незважаючи на свій юний вік, наш герой завжди ставив і ставить перед собою високу планку і по дорослому методично, впевнено, професійно досягає поставленої мети. 

Рубіжанська міська військова адміністрація пишається молоддю, яка допомагає своїй громаді та країні вистояти і перемогти.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора