15 серпня 2023 року виповнюється 106 років Рубіжанському хімічному заводу «Зоря»

Дата: 15.08.2023 18:51
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

15 серпня 2023 року виповнюється 106 років Рубіжанському хімічному заводу «Зоря». 

Згадаємо трохи історії цього підприємства. Як написано в документах, після детального обстеження місцевості, прилеглої до річки Сіверський Донець біля станції Рубіжне Старобільського повіту Харківської губернії, у 1916 р. Російське товариство для виробництва та продажу пороху прийняло рішення побудувати поблизу вже діючих заводів товариств “Русско-Краска” та “Коксобензол” Південний завод вибухових речовин. Згідно з договором із Російським товариством будівництво заводу здійснювалося будівельною конторою “А. Гобье, Братьев Д. и А. Гусинских и А. М. Заславського”. У нестерпно важких побутових умовах та при епідемії висипного тифу, яка спалахнула у грудні 1916 р., на будівництві заводу працювали залучені з найближчих сіл селяни Старобільського повіту, шахтарі та значна кількість військовополонених. З листа одного з директорів Товариства Є. Грубе до Голови Хімічного Комітету у 1917 р.: “...и лишь неутомимая енергия служащих Южного завода при огромных затратах, превышающих в 2–3 раза сметные предложения, дала возможность Обществу организовать работы по постройке завода в таком масштабе, что завод предполагается пустить в ход в конце июля с. г.”. Не зважаючи на важкі умови праці, відсутність у більшості робітників необхідного виробничого досвіду, 15 серпня 1917 р. завод випустив першу партію готової продукції – тротилу і ксилілу. 

Головним здобутком колективу заводу більшість рубіжан вважає те, що протягом більш ніж столітньої історії були сформовані трудові традиції, які допомагали жити та розвиватися. А найголовніше – шанобливе ставлення до трудових династій.

На жаль, сьогодні ми можемо лише згадати славну історію заводу, який довгі роки був одним із містоутворюючих підприємств.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора