Сьогодні — Міжнародний день вшанування пам’яті жертв фашизму

Дата: 10.09.2023 09:30
Кількість переглядів: 395

Фото без опису

У другу неділю вересня Україна разом з усім світом традиційно вшановує пам’ять жертв фашизму. Відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму започатковано у 1962 році саме у вересні (друга неділя), тому що на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати — день її початку і її повного завершення.

День пам’яті жертв фашизму — це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в Другій світовій війні: мільйонів солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше — мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб та від голоду.

Україна входить до числа країн, які найбільше постраждали від фашизму в роки Другої світової війни — як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Прямі втрати населення — вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти — становлять мільйони осіб.

Українці зустріли війну одними з перших — 1 вересня 1939 року, — а завершили одними з останніх — 2 вересня 1945 року. Капітуляцію останньої воюючої країни — Японії — від імені Радянського Союзу приймав український генерал Кузьма Дерев’янко.

У роки Другої світової війни з гітлерівською Німеччиною та її союзниками воювали близько 7 мільйонів українців, їх внесок у перемогу над фашизмом був одним із визначальних.

Ключовими ознаками фашизму є: культ особистості, зневага до ліберальних цінностей, систематичне нехтування правами людини, однопартійна система, мілітаризм, культ війни та сили, тотальний контроль спецслужб, антисемітизм та ксенофобія, державна пропаганда в ЗМІ, зовнішня агресія. Ці ознаки об’єднують і Третій Рейх у минулому, і пануючий тепер у Росії режим.

Одним із виявів зазначених ознак у випадку з путінською Росією є її агресія проти України. Українці протистоять цій агресії, але, як і у випадку з фашизмом у середині XX століття, протистояти потрібно, об’єднавши сили всього демократичного світу. Єдність перед обличчям ворога має стати усвідомленою необхідністю і є запорукою перемоги.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора