Онлайн фестиваль творчості «День сім’ї-2023»

Дата: 11.09.2023 12:00
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Сьогодні стартує онлайн фестиваль творчості «День сім’ї-2023». І відкриває його онлайн-виставка робіт народної майстрині Рубіжного Сікори Зої Іванівни, яка створює неймовірні витинанки.

Витинанки - це давнє українське мистецтво вирізання з білого або кольорового паперу інтер'єрних прикрас. «Витинати» означає дослівно «вирізати», тому назва говорить сама за себе. Витинанка — це орнаментальна прикраса житла, яка витята (вирізана) за допомогою ножа або ножиць з паперу (як білого, так і кольорового). Такі вироби в Україні здавна використовували для декорування різних куточків оселі, а саме стін, полиць, печі тощо. А витинанки на вікна — це взагалі класика жанру.

Українським витинанкам притаманні чіткі візерунки та лаконізм форми, дзеркальна симетрія, узагальнене силуетне зображення без натуралізму. За технікою виконання виділяють: ажурні витинанки (зображення розміщуються у прорізах); силуетні  (зображення виступає силуетом); одинарні (виготовлені з одного аркуша паперу); складні (виконані з декількох аркушів паперу). (аплікаційні). Сюжетна витинанка - це представлення якогось сюжету чи події.

Роботи Зої Сікори представлені в усіх техніках виконання цього народного мистецтва: в неї є і одинарні, і ажурні, і силуетні, і складні, і сюжетні витинанки. Вони змушують не лише дивуватися майстерності їх виконання, а й замислюватися над тим, що саме говорить майстриня за допомогою ножиць та паперу. В її роботах є і наша ідентичність, і любов до рідного краю і заклик до єднання.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора