До Дня сім'ї! Творчі роботи Чернушиної Лариса Володимирівни та її мами

Дата: 12.09.2023 11:30
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Онлайн фестиваль «День сім’ї – 2023» продовжується. Сьогодні представляємо творчі роботи Чернушиної Лариса Володимирівни та її мами. Вони були вивезені пані Ларисою під час евакуації з окупованого міста Рубіжне, як найдорожчі спогади про родинне захоплювання вишиванням.

Українська вишивка — один із видів народного декоративного мистецтва українців. Це орнаментальне або сюжетне зображення на тканині, шкірі, виконане різними ручними або машинними швами. Вишивку вживають в українському народному побуті передусім на предметах одягу, в основному на жіночих і чоловічих сорочках. Мистецтво вишивки заворожує, а кількість видів вишивки — дивує. Не хрестиком єдиним славиться українська вишиванка. Українським вишивальницям добре знайома гладь та її різновиди: одностороння, двостороння, похила, полтавська. Саме гладь, а не хрестик вважається найдавнішою технікою вишивки. І саме різні види гладі прикрашали найдавніші вишиванки, знайдені археологами.

Вишивка хрестиком – найпопулярніший вид рукоділля, який попри віяння моди не втрачає актуальності. Чи не для кожного з регіонів України притаманна своя стилістика, свої улюблені узори і своя колористика вишиванки. 

Родина Лариси Чернушиної використовує техніку вишивки хрестиком для створення рушників та сюжетних картин. 

Вишивка – давній вид мистецтва, займаючись яким рубіжанські вишивальниці не лише продовжують і розвивають  тисячолітнє надбання людства, а й створюють неповторні роботи, які сьогодні  ми представляємо.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора