До Дня сім'ї 2023. Петренко Марина та Іванова Зоя - майстрині, які створюють текстильні ляльки

Дата: 13.09.2023 11:30
Кількість переглядів: 171

Фото без опису

Онлайн фестиваль народної творчості триває і сьогодні ми презентуємо роботи Петренко Марини та Іванової Зої - майстринь, які створюють текстильні ляльки.

Перші українські іграшки виготовлялися з глини, лози, дерева. Вони були частиною народних ремесел. Майстри виготовляли речі для вживання в побуті, а із залишків – те, що дарувало щастя дітям: конячок, візки, іграшкові меблі. З глини ліпили свистульки і невеликі фігурки людей, тварин. Займалися такою дрібною роботою, як правило, дружини і діти гончарів. Між іншим, вважалося, що такі фігурки не просто приносять радість дітям, але і оберігають їх від хвороб. Наші предки вірили, що досить подути в свистунець або в дерев'яну сопілку, сказати просте замовляння від пристріту – і всі проблеми як рукою зніме. Брязкальця виготовляли з маленьких гарбузів із кульками всередині, а для безпеки обмотували тканиною. У Прикарпатті робили дивовижні іграшки із сиру у вигляді кіз, овець, оленів, коників. І навіть зараз є майстри, які пам'ятають ці традиції і неабияк дивують туристів таким небаченим матеріалом для фігурок. Особливо слід сказати про традиційні для України ляльки-мотанки. Спочатку у них не було ні рук, ні ніг. Це ляльки без обличчя, яке заміняв вишитий сакральний хрест: вертикальна смуга символізувала чоловіче начало, а горизонтальна – жіноче. Інакше – небо і землю. З ниток робили волосся, зі шматочків тканини – одяг. Є ще одне пояснення, чому у цих ляльок не було обличчя. Якщо дитина хворіла, в таку ляльку символічно «зашивали» недуги і потім спалювали. Тому і не можна було робити її схожою на якусь людину, щоб ненароком не нашкодити їй.

Сучасні текстильні ляльки шиють найчастіше з бавовни, льону, тканини, шерсті, повсті, фланелі. Для набивання іграшок застосовується синтепон, холлофайбер. Для обважнення фігурок їх тканинні тіла набивають навіть прожареною гречаною крупою. Інтер’єрна іграшка, особливо лялька, сьогодні популярна практично скрізь. Попри глибоку історію, відроджуватися це мистецтво почало лише останніми роками. Якщо донедавна світ задовольняли фабричні тиражовані іграшки, то зараз неабияку зацікавленість викликають іграшки оригінальні, створені за технологією hand made (ручна робота). Колекційні, декоративні інтер’єрні ляльки відкривають нові можливості для дизайну, стають чудовим доповненням інтер’єру будь-якого стилю: і класичного, і етнічного, і сучасного, модерного. Завдяки оригінальності вони займають почесне місце серед інших предметів декору.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора