До Дня сім’ї. Спортивне сузір’я родини Дорошенків

Дата: 15.09.2023 14:30
Кількість переглядів: 236

Фото без опису

Спортивне Рубіжне має славну історію, яка написана здобутками і перемогами наших самих швидких, сильних, стійких, витривалих і вмотивованих співгромадян. Ще з початку минулого століття покоління рубіжанських футболістів, волейболістів, гімнастів, боксерів, фехтувальників, важко- і легкоатлетів, пловців, шахістів, дзюдоїстів, баскетболістів, лучників а пізніше, з 90-х років ХХ ст. каратистів, пауерліфтерів, поліатлоністів, п’ятиборців піднімали прапор Рубіжного на п’єдесталах змагань різного рівня, від міста і області до найвищих, світових і головного, Олімпійського.

Цілком закономірно, що серед спільноти цих спортивних зірок утворювались маленькі сузір’я, сімейні династії, які запалювали свої серця захопленням улюбленою справою і передавали його від покоління поколінню, зберігаючи традиції і в той же час вдосконалюючись в обраному виді спорту.

Прикладів династій в рубіжанському спорті багато, однією з них є сім’я тренерів Олександра і Владислава Дорошенків. До речі, в цій родини батько і син – обидва майстри спорту України міжнародного класу.

В даний час родина Дорошенків вимушено перемістилася до Київської області. В складний період для мешканців нашої Рубіжанської громади, коли вже півтори роки рубіжани не мають можливості жити під мирним небом рідного Рубіжного, тренери Дорошенки відновили заняття з улюбленого виду спорту у с. Софіївська Борщагівка на Київщині.

Займатися спортом Олександр почав ще з дитинства, спочатку спортивною гімнастикою, потім фехтуванням. У 1989 році, після того, як в СРСР зняли заборону на зайняття карате, він прийшов у групу Генадія Лук’янова, який і став його провідником в цьому виді спорту. Після служби у Збройних силах України, у 1994, продовжив тренування та почав брати активну участь у змаганнях. З 1996 став працювати тренером у ДЮСШ комбінату спортивних споруджень ВАТ «Барвник» м. Рубіжне, одночасно вдосконалюючись як спортсмен. 2007 закінчив Луганський педагогічний університет ім. Т. Шевченка, факультет фізичного виховання та валеології.

Неодноразово ставав призером та переможцем всеукраїнських та міжнародних змагань. Ось тільки невеликий перелік його спортивних досягнень з 1998 по 2010, якими Олександр підносив прапор України на п’єдестал перемоги:

2000 - бронзовий призер чемпіонату Євразії з карате,
2004, 2006 -  переможець Кубку президента України,
2006 - бронзовий призер чемпіонату Європи (Донецьк),
2007 - полуфіналіст чемпіонату Світу в ката (Наха, Японія)
2010 - чемпіон Європи з куміте (Рамат-Ган, Ізраїль).

Заслужений тренер України, майстер спорту України міжнародного класу, старший тренер збірної команди Луганської області, міжнародний інструктор, віце-президент «Української асоціації карате», директор Дитячо-юнацької спортивної школи № 1 Рубіжанської міської ради Луганської області Олександр Дорошенко активну спортивну діяльність багато років успішно поєднує з тренерською, підґрунтям якої є практичний досвід і глибокі теоретичні знання, розуміння дитячої, підліткової психології. Він виховав 5 майстрів спорту України, 2 майстрів спорту міжнародного класу, десятки спортсменів-розрядників, був першим тренером багаторазової дефолімпійської чемпіонки Карини Янчук. Загалом, через його групи карате пройшли тисячі вихованців. А ще до повномасштабної військової агресії рф він організовував безліч літніх таборів, зборів, поїздок, семінарів та змагань, батьківські дні, які перетворилися на незвичайні театралізовано-спортивні дійства, в яких з однаковим задоволенням брали участь діти, батьки, дідусі і бабусі, і звичайно, весь тренерський склад.

Маленький син Владислав бачив перед собою приклад батька і цікавився різними видами спорту - футболом, дзюдо, карате, гімнастикою (особливо привабливою в цьому випадку була чудова поролонова яма, де з таким задоволенням перекидалися покоління рубіжанських дітей), а вже у старших класах серйозно захопився саме карате і почав системно тренуватись у тата, який на дві години ставав вимогливим тренером. У випускному класі твердо і рішуче заявив, що збирається будувати спортивну кар’єру. Його випускним роком став 2014. Незважаючи на всі труднощі тієї вступної кампанії, високу конкуренцію серед абітурієнтів обраного закладу, мрія збулась і він вступив до Харківської академії фізичної культури, здобув рівень бакалавра. Магістратуру закінчував в Луганському національному університеті ім. Т. Шевченка, поєднуючи навчання з роботою тренером в спортивній школі Сєвєродонецька, в легендарному Льодовому Палаці. Неодноразово ставав призером України, в 2019 став бронзовим призером Чемпіонату світу з JKS і отримав спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу», ставши гордістю батька і тренера, колегою та надійним товаришем у спільній справі.

У святкові дні, коли всі рубіжани згадують улюблене свято – День сім’ї, бажаємо спортивній династії тренерів Олександру і Владиславу Дорошенкам завжди бути лідерами у будь-яких змаганнях життя, в будь сутичці навіть з самою долею. Нехай кожен ваш день славиться лаврами успіху, нехай усі ваші учні радують своїми здібностями і талантами!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора